Skocz do zawartości

Model fizyczny - wykonanie z jakich elementów wykonać prototyp...

Pomocna odpowiedź

Ja to rozumiem. Zastanawia się tylko czy jest sens używać dodatkowej przekładni - skrzyni biegów, gdy silniczki N20 mają już wbudowaną przekładnię. Zmiana kierunku obrotów to zmiana biegunów zasilania silnika. Czy ta cewka (solenoid) ciągniona przez elektromagnes ma może oddziaływać na koło zamachowe lub odwrotnie? Jeśli tak to jest to nienajlepszy pomysł bo ołów ma słabe właściwości diamagnetyczne i to oddziaływanie może być znikome. Chyba, że te osiem śrub będzie wystarczające.

@Christophorus czy myślisz że ten model demonstracyjny tych przekładni mam zamontować na jakimś wale i jak te koło zamachowe dołożyć . Powinno być ono osadzone na 8 śrub i ołowiane z zewnątrz dobrze wyważone. 

(edytowany)

Przykładowa moja koncepcja jest na rysunku poniżej. Potrzebne będzie kilka wałów i łożysk z oprawkami. Do tego potrzebne będą przekładnie zwykłe zębate jak i kątowe oraz sprzęgło elektromagnetyczne. Gotowce można znaleźć na Aliexpress i Ebay. Niestety ceny zaczynają się od kilkudziesięciu (i ponad 100 zł) wzwyż. Zależy jaką ofertę się wybierze. Łożyska muszą być względnie małe o zewnętrznej średnicy kilkunastu milimetrów. Potrzebne będą oprawki na łożyska. Może uda się je wydrukować na drukarce 3D? Otwór łożysk musi pasować do średnicy wałków i sprzęgła. Może się nie udać tak dobrać ich średnic i trzeba będzie coś dorabiać lub przerabiać. Koło zamachowe to może być metalowy krążek ze stali wytoczony na tokarce. Tylko koszt jego wykonania może być wysoki dlatego pisałem o kołach zamachowych z odzysku ze starych magnetofonów. Takie koło zamachowe może wymagać wywiercenia na tokarce otworu odpowiedniego na wałek. Koło zamachowe trzeba też zabezpieczyć przed obracaniem się na wałku.

Przykładowe przekładnie kątowe przekładnia nr 1 przekładnia nr 2. Można też kupić same kątowe koła zębate. Natomiast tutaj masz przykładowe sprzęgło elektromagnetyczne. Część potrzebnych podzespołów prawdopodobnie kupisz w kraju w zauważalnie wyższej cenie. Dobrze by było, aby silniczek i sprzęgło elektromagnetyczne były zasilane tym samym napięciem np. 12V co uprosiło by zasilanie całego modelu. Tutaj natomiast masz 3 w 1 czyli przykładowy woltomierz, amperomierz i watomierz pozwalający obserwować pobór mocy silnika z rozpędzonym kołem zamachowym i bez tego koła. Do sterowania silniczkiem może wystarczyć prosty regulator PWM ze zmianą kierunku obrotów. Oczywiście można dorobić sterowanie za pomocą Arduino lub podobnych modułów.

Można próbować wydrukować odpowiednie koła zębate do przekładni na drukarce 3D z użyciem odpowiednio trwałego filamentu. Mimo to i tak ich trwałość może być niska. Można szukać też elementów z odzysku ze starych drukarek, kserokopiarek, magnetowidów i magnetofonów, itp. Tylko może być więcej pracy z wzajemnym dopasowaniem tych elementów do siebie. O ile uda się je dopasować.

Poprawiłem rysunek. Potrzebna jest jeszcze jedna przekładnia o przełożeniu 1:1 pomiędzy przekładniami kątowymi. Bez tej przekładni koła szynowe przedniej i tylnej osi będą się kręciły w przeciwnych kierunkach.

napd.thumb.jpg.09f342187343f5fc3a7054bf269fecb1.jpg

Edytowano przez Christophorus
Poprawiłem rysunek

Możesz jako podstawę do montaży wykorzystać arkusz sklejki o grubości np. 10 mm, cienką blachę aluminiową o grubości 3-5 mm, itp. Oprawki łożysk mocuje się to tej płyty i w ten sposób masz częściowo zrealizowany montaż łożysk i wałków. Silniczek, sprzęgło elektromagnetyczne i koło zamachowe może wymagać dodatkowych elementów mocujących np. z cienkiej blachy. Podobnie może być z przekładniami. To wszystko wychodzi dopiero po wybraniu konkretnych elementów.

Najprostsza opcja to wydrukowanie tych kół na drukarce 3D. Można też kupić "jakieś" koła w sklepach modelarskich. Kół tych nie mocuje się bezpośrednio do podstawy, tylko do osi. Oś ta z kolei mocowana jest w łożyskach i ich oprawkach, które przykręcone są do podłoża - podstawy. Widziałeś wałek do cyrkularki? Konstrukcja i mocowanie tych kół twojego modelu jest podobna właśnie do mocowania i konstrukcji wałka do cyrkularki.

@Christophorus dziękuję 😊😊

Dnia 4.07.2026 o 11:22, Christophorus napisał:

Ja to rozumiem. Zastanawia się tylko czy jest sens używać dodatkowej przekładni - skrzyni biegów, gdy silniczki N20 mają już wbudowaną przekładnię. Zmiana kierunku obrotów to zmiana biegunów zasilania silnika. Czy ta cewka (solenoid) ciągniona przez elektromagnes ma może oddziaływać na koło zamachowe lub odwrotnie? Jeśli tak to jest to nienajlepszy pomysł bo ołów ma słabe właściwości diamagnetyczne i to oddziaływanie może być znikome. Chyba, że te osiem śrub będzie wystarczające.

Przed chwilą, adr23k napisał:

@Christophorus dziękuję 😊😊😊😊@Christophorus mam jeszcze problem z czego wykonać te koła szynowe i jak je przykręcić przytwierdzić do podstawy 

✌️

W kwestii kół szynowych pisałem powyżej zobacz sobie jak skonstruowany jest wałek do cyrkularki. Potrzebujesz podobną konstrukcję tylko w wersji miniaturowej. Dwie oprawki z łożyskami to mocowanie wałka. Wałek powinien być zestopniowany tak aby opierał się o wewnętrzne pierścienie łożysk. Oprawki łożysk przykręca się do podstawy. Zamiast koła pasowego i zacisków jak w wałku do cyrkularki, masz koła szynowe.

W kwestii wykonania kół szynowych można poszukać czegoś gotowego w sklepach modelarskich lub wydrukować te koła na drukarce 3D. Zakładam, że one będą zamocowane na wałkach, ale nie będą dotykały podłoża (szyn). Więc ich wykonanie nie jest wysoce wymagające.

Zobacz sobie na rysunek bo naniosłem na nim istotną poprawkę.

(edytowany)

Może nie trzeba blachy na płytę montażową. Jest takie tworzywo stosowane w reklamie o nazwie dibond (tubond). Łatwe w obróbce, powlekane dwustronnie cienką warstwą aluminium.

Inna możliwość to duża obudowa z tworzywa firmy Kradex lub Maszczyk, np. Z17 o wymiarach 235x217x92 mm lub podobna. Wewnątrz umieszczasz zasilacz i potrzebną elektronikę. Na przednim panelu wyświetlacz, przyciski i inne elementy. Natomiast na górnej powierzchni obudowy montujesz model mechaniczny. W ten sposób masz zgrabną konstrukcję całości.

Koła szynowe znajdziesz np. aplikacji Bambu Studio. Przykład na zrzucie ekranu poniżej. Tylko otwór na oś w kole jest kwadratowy jak w klockach LEGO. Trzeba szukać innego podobnego modelu, najlepiej edytowalnego np. na platformie https://makerworld.com gdzie znajdziesz również różnego rodzaju edytowalne koła zębate do druku 3D.

image.thumb.png.622efeda629dd1e5a750b3705eb25f38.png

Edytowano przez Christophorus

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...