Skocz do zawartości

Model fizyczny - wykonanie z jakich elementów wykonać prototyp...

Pomocna odpowiedź

Opis fazy 2: (hamowanie) zalaczenie sprzegla prawwego, szarpniecie kilka sekund i kolo nabiera max obroty a jednoczesnie sprzeglo zgrzyta i marnuje energie na scieranie, jezeli nic nie rozlaczymy to obroty kol jezdnych POWOLI spana do zera ale i obroty kola zamachowego tez spadna do zera (gdzie odzysk?). Poprawilbym rysunek dodajac przekladnie bezstopniowa miedzy sprzeglem a kolem zamachowym. Wyeliminuje (zmniejszy bardzo) ona szarpniecie przy hamowaniu, i przy ponownym rozpedzaniu, oraz zgrzyt i scieranie. Pytanie do autora tematu: jakiej wielkosci jest sprzeglo w lokomotywie pociagu?

To są zagadnienia o których wcześniej wspominałem. Trzeba wyeliminować "szarpnięcie" przy hamowaniu i ruszaniu oraz odłączyć koło zamachowe w odpowiednim momencie, zanim zatrzyma się ono wraz z modelem.

Do eliminacji szarpnięcia można też wykorzystać koło dwumasowe. Dziś jest ono znane głównie z samochodów. Ponad trzydzieści lat temu pracowałem na dużej strugarce bramowej, gdzie przesuwał się stół roboczy "przód - tył". Stół i obrabiane przedmioty ważyły kilka ton i zmieniały kierunek ruchu kilkanaście - kilkadziesiąt razy na minutę w zależności od parametrów skrawania. Do eliminacji szarpnięć służyło właśnie duże koło dwumasowe i doskonale sobie z tym radziło.

Również sprzęgło do włączania koła zamachowego powinno mieć możliwość rozłączania w czasie pracy modelu. Czyli w grę wchodzi miniaturowe koło zamachowe np. z kserokopiarki. Nikt nie będzie chwytał jadącego po podłożu modelu po to aby przełączyć sprzęgło. Chyba, że będzie to działający model, ale na biurko.

Kolejna sprawa jak to wykonać w praktyce. Różnego rodzaju przekładnie, łożyska, wałki czy nawet wspomniane sprzęgło elektromagnetyczne można kupić. Większy problem może być z miniaturowym kołem dwumasowym lub przekładnią bezstopniową. Robić je od zera? Autor tematu ma takie możliwości? Pisząc w tym temacie sprawdzam również ceny różnych podzespołów mechanicznych potencjalnie mogących mieć zastosowanie. Ceny niektórych takich podzespołów to kilkadziesiąt złotych i więcej. To również trzeba mieć na uwadze, bo koszty wykonania modelu mogą być wysokie. 

@Christophorus czyli co mam płytę metalową do tego montuje łożyska do przytwierdzenia płyty później osadzam wałek do wałka montuje 2 koło po jedenej i po drugiej stronie na środku oprawiam koło zamachowe do koła zamachowego przytwierdzam elektromagnes ciągnący ??? Ale jak on ma działać gdzie te wszystkie elementy przekładni ?? Itd nie wiem czy to ma sens 

@Christophorus to ma być układ hamowania odzyskowego za pomocą silnika prądu stałego z magnesami trwałymi i ze sterownikiem tego silnika oraz płytka arduino czy jest pan w stanie takie coś ogarnąć pomóc ?? 

Fakt, temat jest ciekawy ale ciężki. Zanim zrobie rysunek, prosze o odpowiedzi na 4 pytania:

1 jaka to uczelnia ksztalci przyszlych noblistow?

2 dlaczego pojazdy szynowe nie slizgaja sie na zakretach, mimo ze nie maja mechanizmow roznicowych, co go zastepuje i jak dziala?

3 jakiej jest wielkosci sprzeglo w lokomotywie?

4 czym sie rozni naped 4-czlonowego pociagu od napedu lokomotywy z 4 wagonami?

Do budowy modelu potrzebny bedzie wariator, poszukaj malutkiego, bo zmajstrowanie rozsadnego wariatora samemu to doktorat. Jego zdobycie to 90% mechaniki. Do niego dopiero dobiore silnik, wymiary modelu, jego ciezar, a z tego wyniknie wielkosc kola zamachowego. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...