Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam ten zestaw mistrza elektroniki i wczoraj zacząłem robić ćwiczenia. I wszystko puki co jest na biurku a komponentów trochę jest, i nie wiem jak radzicie sobie z uporządkowaniem tego wszystkiego. Są tu niby 4 małe komory i jedna duża w samym kufrze, ale nie wiem czy jest jakiś odgórny schemat w jaki mam to segregować, ale skoro jest taka podziałka to zgaduje że pudełko specjalnie ma tą podziałkę właśnie na segregacje.

1 godzinę temu, kernkraftwerk napisał:

nie wiem jak radzicie sobie z uporządkowaniem tego wszystkiego

To jest praktycznie niemożliwe 😉 Mówię z doświadczenia mając cztery kartony i dwie szuflady komponentów.

Najwygodniej jest pogrupować to na rezystory/kondensatory etc. każda wartość do małego woreczka foliowego (ESD albo zwykłego), potem np. wartości rezystorów od 100R do 999.(9)R do woreczka zbiorczego, a woreczek zbiorczy do dużego worka zbiorczego z rezystorami 😉 Dla komponentów SMT dobre są takie małe pudełeczka plastikowe do koralików.

A podziałka w kufrze jest, bo służy do wzmocnienia ścianek.

• Lubię! 1

@H1M4W4R1 ja do rezystorów mam stare pudełko od dyskietek od którego zginął kluczyk. THT siedzą sobie w kopertach, łatwo znaleźć potrzebne wartości. Po drugiej stronie woreczki z SMD. No ale to tylko rezystory... 

A przy okazji: sprawdzają się modułowe konstrukcje z szufladkami, można dowolnie łączyć i powiesić gdziekolwiek. Najgorzej, że mi się ściana kończy 😞

Poza tym najlepiej nic nie segregować tylko pamiętać (przynajmniej mniej więcej) gdzie co leży.

• Lubię! 1

U mnie "systainerami" na elektronikę są opakowania po lodach ~1L, śledziach i kapuście. Ustawiam z nich wieże. W sumie spodobalo mi się trzymanie różnych rzeczy w takich małych, plastikowych pojemnikach dodawanych "gratis" do lodów, he! Łasuch ma tu prawdziwe pole do popisu.

@ethanak Szczerze od października to ja studia w innym mieście zaczynam więc budowanie idealnej nieprzenaszalnej tam struktury może się nie sprawdzić. Ale będę próbował.

1 godzinę temu, kernkraftwerk napisał:

budowanie idealnej nieprzenaszalnej tam struktury może się nie sprawdzić

Polecam też organizery NOR12, używam ich do śrubek i złączy elektronicznych i sprawdzają się całkiem nieźle (może poza tym, że podkładki i nakrętki M2 lubią przelatywać do innych komór, ale tylko pojedyncze sztuki, więc można to wybaczyć przy takiej drobnicy 😉 

Kiedyś, w przypływie weny twórczej i dobrego humoru 😁, "upichciłem" sobie magazynek na elementy SMD ( rezystory ) z pustych pudełek plastikowych po płytkach wieloostrzowych. Cały magazynek ma wysokość 8cm x szerokość 13,5 cm x głębokość 11,5 cm. Pudełka są szczelne, tak że nie nawet obrócenie magazynku do góry nogami nie powoduje przesypywania się rezystorów do sąsiednich przegródek. Korpus magazynku i tacki z przyklejonymi pudełkami wydrukowane na drukarce 3D.

Puste pudełka można nabyć np. tu ale można też podpytać w firmach zajmujących się obróbką skrawaniem - takie puste pudełka są traktowane jako odpad i utylizowane. 

puste pudełko.jpg

SMD 1.jpg

SMD 2.jpg

SMD 3.jpg

14 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

podkładki i nakrętki M2 lubią przelatywać do innych komór

A to do M2 mam takie cóś:

organizer.thumb.jpg.853d15aba9b29811234f0d12a85d14c3.jpg

Nie przelatują. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...