Szuszy Napisano Listopad 2, 2010 Udostępnij Napisano Listopad 2, 2010 Wiem że to dla niektórych trochę "głupie" pytanie, ale zamierzam kupić programator na usb i tu nasuwa się pytanie: STK500v2 czy USBasp, co wybrać? I tak przy okazji, czym one się różnią? Zaznaczam że dużo o nich czytałem, lecz nadal nie wiem który będzie lepszy Proszę was pomóżcie.
Nawyk Listopad 2, 2010 Udostępnij Listopad 2, 2010 stk500v2 obecnie bezproblemowo działa na windows7, usbasp sprawia spore problemy.. 1
Szuszy Listopad 2, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 2, 2010 Dobrze wiedzieć A czy trzeba do niego jakieś oprogramowanie
Nawyk Listopad 2, 2010 Udostępnij Listopad 2, 2010 Do zgrywania skompilowanych programów wystarczy samo avrdude, albo darmowe avrdude+nakładki graficzne jak np. SinaProg (który polecam - instrukcja obsługi mojego autorstwa w dziale "Artykuły").
Szuszy Listopad 2, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 2, 2010 Czyli tak: pisze i kompiluje w Bascomie a wgrywam przez AVRdude? Tak?
jamtex Listopad 2, 2010 Udostępnij Listopad 2, 2010 Polecam USBasp w wersji Mirley'a: http://mirley.firlej.org/programator_na_usb_usbasp miałem okazję ostatnio popełnić taki programator i działa idealnie. Edit: Szuszy - jak daleko mieszkasz od Tarnowa? Mam 2 płytki tego programatora - wytrawione i raczej ich nie będę używał. Chętnie je odstąpię
kling Listopad 2, 2010 Udostępnij Listopad 2, 2010 A co sądzicie o tym programtorze: BF30T? Padł mi programator do avr'ów więc i tak muszę kupić nowy, a zamierzam również rozpocząć zabawę z ARM'ami.
Szuszy Listopad 3, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 3, 2010 Szuszy - jak daleko mieszkasz od Tarnowa? Mam 2 płytki tego programatora - wytrawione i raczej ich nie będę używał. Chętnie je odstąpię Do Tarnowa mam około 70km, lecz niemam lpt w komputerze żeby go zaprogramować jamtex, dzięki za chęci, ale chyba nie skorzystam Kupie może ten:STK500v2 Sprzedawca:microSENSE Tytuł: Programator USB AVR ISP II STK500 STK500v2 Co o nim sądzicie __________ Komentarz dodany przez: Nawyk _allegro
Nawyk Listopad 3, 2010 Udostępnij Listopad 3, 2010 Będzie OK. Tylko przeczytaj instrukcję obsługi, zanim zabierzesz się za programowanie
jamtex Listopad 3, 2010 Udostępnij Listopad 3, 2010 Do Tarnowa mam około 70km, lecz niemam lpt w komputerze żeby go zaprogramować A to nie problem - jakbyś był w okolicy to procek też Ci zaprogramuję
Armir Listopad 3, 2010 Udostępnij Listopad 3, 2010 A nie lepiej dopłacić do 60 zł i kupić proga z ftdi u tego samego sprzedawcy. Możesz nim wgrywać od razu z bascoma na viscie i 7.
Nawyk Listopad 3, 2010 Udostępnij Listopad 3, 2010 Szuszy zrobi jak chce, ja mam i USBasp, i STK500v2 - dopóki nie przesiadłem się na windows 7 używałem pierwszego, po zmianie systemu nie udało mi się go uruchomić (działa mi tylko STK500v2). Druga sprawa - programator od Mirley'a nie ma żadnego zabezpieczenia przed przypadkowym zwarciem, a to u początkujących sprawa dosyć częsta. Jeśli komputer nie posiada takiego zabezpieczenia na płycie głównej, to można puścić znaki dymne z kontrolera USB, a nawet z jeszcze innych podzespołów.
matrix Listopad 3, 2010 Udostępnij Listopad 3, 2010 Druga sprawa - programator od Mirley'a nie ma żadnego zabezpieczenia przed przypadkowym zwarciem Sorki że się przyłączę, ale jakie zabezpieczenie ma szanowny kolega na myśli? Jakiś konkretny przykład (schemat)? Przymierzam się właśnie do wykonania owego USBasp i nim wykonam płytkę mogę do niej dorzucić to i owo.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »