Skocz do zawartości

zasilanie robota mini sumo

Czy masz podobny problem?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz podobny problem?

• TAK
      6
    • NIE
      15

Ankieta jest już zamknięta!

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam pewien problem z zasilaniem robota klasy mini-sumo.

Zbudowałem robota ale przekroczyłem dopuszczalną wagę. Aby trochę ją zmniejszyć postanowiłem zamiast 12V baterii użyć baterię 9V i właśnie w tym momencie wystąpił problem. Po wciśnięciu przycisku startowego na płytce sterującej (którą otrzymaliśmy od UTP Bydgoszcz przed ostatnimi zawodami) robot czeka 5s zapala diodę informująca o trwaniu wali ale silniki nie działają. Jaka może być tego przyczyna?

Dodam że z baterią 12V wszystko działa poprawnie.

Bo bateria 9V ma zbyt małą wydajność prądową. Zainteresuj się li-polami.

I wogóle temat się już na forum dużo razy pojawiał, prawdopodobnie nikt nie ma takiego problemu bo prawie nikt nie zasila robotów z baterii 9V.

KD93, seeker 2 był (jest) na dwóch 9V 🙂 Z tym, że tam jedna była do elektroniki, a druga do silników - ale to kiepskie rozwiązanie, szczególnie przy bardziej prądożernych silnikach - baterie 9V nadają się do rzeczy typu zegarek, pilot, ale mają żałośnie małą wydajność prądową. Swoją drogą, to ciekaw jestem, co zrobiłeś, że wyszedłeś poza dopuszczalną wagę? Robot na serwach i czterech AA waży gdzieś z 450g. BTW, jaką miałeś tę baterię 12V?

potwierdzam że na serwach roboty są lekkie jak piórko, K.R.T.K. (zespół którego jestem członkiem) wybudował takiego i musieliśmy go trochę dociążyć. jestem osobą która nie porzuca projektu tylko dla tego że jest trudny w realizacji więc podjąłem się przeróbki starszego modelu napędzanego silnikami mocniejszymi niż te z serwomechanizmów (przynajmniej naszych) jak pewnie wiecie wiąże się to z dużo większą masą. zastosowane przekładnie też trochę ważą i wychodzi na to że będę zmuszony wykorzystać jakieś lżejsze zamienniki...

dziękuję za pomoc

Wnioski:

-bateria 9V nie jest wstanie uruchomić silników robota ponieważ płytka z elektroniką zabiera za dużo mocy.

Wnioski:

-bateria 9V nie jest wstanie uruchomić silników robota ponieważ płytka z elektroniką zabiera za dużo mocy.

Wnioski:

Nie myślisz co piszesz. Zmierz prąd pobierany przez układ, prąd pobierany przez silnik i zastanów się nad tym co napisałeś.

Masa silnika z przekładnią do siły nic nie ma.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...