Skocz do zawartości

Tesla- mój pierwszy linefollower

Pomocna odpowiedź

Witam!

Od dłuższego czasu czytam to forum i uzależniłem się, musiałem zbudować robota! Po skompletowaniu funduszy i części zlutowałem płytę główną zrobioną na płytce uniwersalnej, dlaczego na uniwersalnej? Otóż jestem początkujący i nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w lutowaniu, a poza tym na płytce uniwersalnej łatwiej było spełnić inne założenie- robot ma być rozwojowy, jego PIERWSZYM zadaniem będzie pełnienie funkcji linefollowera, później prawdopodobnie będzie rozbudowywany, ot tak dla zabawy oraz nabywania doświadczenia z dziedziny elektroniki, programowania oraz robotyki. Dlatego prawie wszystkie piny atmegi i mostka są na goldpinach.

Budowa (jak skończę robota i przeniesiemy to do działu z ukończonymi projektami to ładnie to wypunktuję):

Mózgiem robota będzie ATmega8 (w obudowie DIP). Mostek H to L293d (czym to się różni od wersji bez "d" ?). Czujniki to 3 CNY70 (robot nie będzie rozwijał astronomicznych prędkości). Napęd stanowić będą mikroserwa przedstawione na zdjęciach (względy ekonomiczne). Robot będzie wykonany ze spienionego PCV o grubości 6mm (mam jeszcze drugą o grubości 5mm). Takie dostałem za darmo w pobliskiej agencji reklamowej więc nie wybrzydzam, bo koszty spienionego pcv są spore.

No i uzasadnienie planowanego imienia (od razu je zastrzegam! 😅 ), po prostu podziwiam geniusza jakim był Nikola Tesla- dla zainteresowanych Wikipedia: Nikola tesla

Postęp prac:

*02-12-2010

Na dzień dzisiejszy mam gotową płytkę uniwersalną, przerobione mikroserwa i zrobioną płytkę modułu czujników (będą one oddzielnie, nie podobają mi się roboty ze skośnie ustawioną płytką z czujnikami na płycie głównej, ale to tylko moja opinia). Prawdopodobnie użyję kół od zabawki. Robota zasilać będę z 6 akumulatorków-paluszków AA (nie stać mnie na pakiet modelarski i na ładowarkę, a takich aku mam dużo w domu i kilka ładowarek.

Galeria: (na razie kamerką internetową, serdecznie za to żałuję i obiecuję poprawę, ładuję akumulatorki do aparatu)

płyta główna i koła

mikroserwo

czujniki od spodu

*3.12.2010

Wczoraj w nocy przymocowałem kółka do serw, wyciąłem płytę podwozia oraz przykleiłem serwa z kołami do płyty. Pare zdjęć, tym razem aparatem. Na zdjęciach płyta główna tylko leży na robocie, jeszcze jej nie przymocowałem.

nie kupiłem jeszcze kółka swobodnego, ale robot będzie w takiej pozycji (wypoziomowany):

mocowanie na hot glue, niezbyt estetyczne, ale tam nikt nie zagląda:

• Lubię! 1

Mostek H to L293d (czym to się różni od wersji bez "d" ?

Męczymy tą sprawę od tematu Waldka-światłoluba 😉 "D" oznacza przeciwprzepięciowe diody zintegrowane w obudowie mostka.

Trzymam kciuki 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Program napiszę sam. W chwili obecnej mam problemy z elektroniką więc robię od nowa podstawkę programatora, żeby wykluczyć (lub potwierdzić) problem ze strony płytki robota.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.