MasterYoda95 Napisano Grudzień 2, 2010 Udostępnij Napisano Grudzień 2, 2010 Witam! Od dłuższego czasu czytam to forum i uzależniłem się, musiałem zbudować robota! Po skompletowaniu funduszy i części zlutowałem płytę główną zrobioną na płytce uniwersalnej, dlaczego na uniwersalnej? Otóż jestem początkujący i nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w lutowaniu, a poza tym na płytce uniwersalnej łatwiej było spełnić inne założenie- robot ma być rozwojowy, jego PIERWSZYM zadaniem będzie pełnienie funkcji linefollowera, później prawdopodobnie będzie rozbudowywany, ot tak dla zabawy oraz nabywania doświadczenia z dziedziny elektroniki, programowania oraz robotyki. Dlatego prawie wszystkie piny atmegi i mostka są na goldpinach. Budowa (jak skończę robota i przeniesiemy to do działu z ukończonymi projektami to ładnie to wypunktuję): Mózgiem robota będzie ATmega8 (w obudowie DIP). Mostek H to L293d (czym to się różni od wersji bez "d" ?). Czujniki to 3 CNY70 (robot nie będzie rozwijał astronomicznych prędkości). Napęd stanowić będą mikroserwa przedstawione na zdjęciach (względy ekonomiczne). Robot będzie wykonany ze spienionego PCV o grubości 6mm (mam jeszcze drugą o grubości 5mm). Takie dostałem za darmo w pobliskiej agencji reklamowej więc nie wybrzydzam, bo koszty spienionego pcv są spore. No i uzasadnienie planowanego imienia (od razu je zastrzegam! 😅 ), po prostu podziwiam geniusza jakim był Nikola Tesla- dla zainteresowanych Wikipedia: Nikola tesla Postęp prac: *02-12-2010 Na dzień dzisiejszy mam gotową płytkę uniwersalną, przerobione mikroserwa i zrobioną płytkę modułu czujników (będą one oddzielnie, nie podobają mi się roboty ze skośnie ustawioną płytką z czujnikami na płycie głównej, ale to tylko moja opinia). Prawdopodobnie użyję kół od zabawki. Robota zasilać będę z 6 akumulatorków-paluszków AA (nie stać mnie na pakiet modelarski i na ładowarkę, a takich aku mam dużo w domu i kilka ładowarek. Galeria: (na razie kamerką internetową, serdecznie za to żałuję i obiecuję poprawę, ładuję akumulatorki do aparatu) płyta główna i koła mikroserwo czujniki od spodu *3.12.2010 Wczoraj w nocy przymocowałem kółka do serw, wyciąłem płytę podwozia oraz przykleiłem serwa z kołami do płyty. Pare zdjęć, tym razem aparatem. Na zdjęciach płyta główna tylko leży na robocie, jeszcze jej nie przymocowałem. nie kupiłem jeszcze kółka swobodnego, ale robot będzie w takiej pozycji (wypoziomowany): mocowanie na hot glue, niezbyt estetyczne, ale tam nikt nie zagląda: 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Grudzień 2, 2010 Udostępnij Grudzień 2, 2010 Mostek H to L293d (czym to się różni od wersji bez "d" ? Męczymy tą sprawę od tematu Waldka-światłoluba 😉 "D" oznacza przeciwprzepięciowe diody zintegrowane w obudowie mostka. Trzymam kciuki 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MasterYoda95 Grudzień 3, 2010 Autor tematu Udostępnij Grudzień 3, 2010 Dzięki za słowa wsparcia 😃 dodałem nowe zdjęcia, tym razem robione aparatem, komentujcie! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pop3k Luty 12, 2011 Udostępnij Luty 12, 2011 Zapowiada sie bardzo objecująco, sam będziesz pisał program? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
olimek Luty 15, 2011 Udostępnij Luty 15, 2011 Szkoda tylko że na serwach ale i tak jak na 1-szą konstrukcję to idzie ci przyzwoicie 😃 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MasterYoda95 Luty 15, 2011 Autor tematu Udostępnij Luty 15, 2011 Program napiszę sam. W chwili obecnej mam problemy z elektroniką więc robię od nowa podstawkę programatora, żeby wykluczyć (lub potwierdzić) problem ze strony płytki robota. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »