Skocz do zawartości

Światłolub Zbyszek-NAPRAWIONY

Pomocna odpowiedź

Jeśli masz miernik możesz zmierzyć napięcie między masą (-), a miejscem gdzie fototranzystor jest podłączony do układu scalonego. Możesz porównać jak zmienienia się napięcie na działającym a jak na niedziałającym.

Jeśli napięcie na tym który nie reaguje zmienia się, ale w mniejszym zakresie możliwe że pomoże dobranie innego rezystora.

dzieki wam. Mam jeszcze jedno pytanie: bo mam stare autko na sterowanie i w napedzie jjest tylko jeden silnik wiec podlaczylem taki uklad tylko ze z jednym fototranzystorem. i teraz chcialbym zeby skrecal i uklad skretu jest zrobiony z jednym silnikiem i chodzi mi o to czy ten silnik mozna podlaczyc z dwoch stron ukladu tak zeby skrecal raz w jedna strone raz w druga w zaleznosci gdzie bedzie swiatlo. (cos takiego):

mozna tak???

prosze o szybka odpowiedz

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nie można. Kiedyś już było podobne pytanie, ale w każdym razie jedyny sensowny sposób jaki mi przychodzi do głowy na zrobienie światłoluba BEAM z kołem skrętnym, to wykorzystanie serwa i generowanie przebiegu w oparciu o NE555.

czy chodzi ci o to żeby silniczek kręcił się w jedną stronę jeśli światło pada na jeden fotorezystor a w drugą jeśli światło pada na drugi fotorezystor???? Bo jeśli o to chodzi to też długo się nad tym zastanawiałem i w końcu wymyśliłem takie coś tylko z 4-rema przyciskami ale w sumie można cztery przyciski zamienić na fotorezystory i będzie działało a działa to na takiej zasadzie że jeśli chciałeś żeby silnik kręcił się w jedną str. to naciskałeś 2 przyciski , żeby w drugą str. to naciskałeś kolejne 2;d

Ten układ "z przyciskami" który opisujesz to uboższa wersja mostka H. W schemacie wyżej układ scalonego mostka H (L293D) właśnie taką czynność wykonuję. Zatem jeżeli chcesz dodatkowo poruszać trzecim silnikiem (silnikiem - nie serwem) to będzie potrzebny Ci drugi taki układ. Niestety zwykły silnik DC do sterowania kołem skrętnym się nie nadaje (nadaje, ale jak zastosujesz enkoder). Dlaczego? Bo nie wiesz o ile się silnik obróci, napotyka różne opory i czasem przez sekundę zrobi pełen obrót, a czasem niecałą połowę. Przykładowo.

Co do sterowania serwem to tak jak mactro wyżej napisał - niezbędny będzie NE555 do generowania odpowiednio szerokich impulsów (PWM). Jednak moim zdaniem do niepotrzebne komplikowanie sobie życia. Lepiej dodać chociażby prosty uC i mieć z głowy przeliczanie wszystkiego do NE555.

Polecam lekturę:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mostek_H

lub

https://www.forbot.pl/forum/topics20/h-bridge-vt111.htm

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.