Skocz do zawartości

Mocne silniki

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Jakie kupić silniki z przekładniami żeby były dosyć mocne utrzymywały ok 0,3 - 0,5 kg robota ale żeby były dosyć szybkie, bo to wyścigowy linefllower ma być.

Raz użyłem serw t to jest porażka, wolne i malutkie silniczki które wyglądają jakby się miały zaraz zepsuć.

Są jakieś do ok 50 zł za jeden ?

A i jaki mostek h mogę w nich zastosować?

Z góry dzięki.

Standardowo polecę pololu HP, rozpiętość prędkości od 100 do 6000RPM, w zależności od kół sobie dobierz, ale celowałbym w 1000 lub 625 RPM.

Jeżeli chodzi o mostek do silników z Pololu, to w normalnej wersji (nie HP) wystarcza tradycyjnie L293. Jeżeli chodzi o te mocniejsze to warto rozejrzeć się za czym w SMD (ostatnio na forum polecali kilka różnych, które by się nadały). Ponadto na stronie masz podane jaki prąd pobiera każdy z silników z zatrzymanym wałem jak i bez obciążenia.

Ja w następnej konstrukcji będę używał 2x tb6612. Jest to podwójny który ma na silnik 1,2A ,a po zmostkowaniu będzie 2,4A.

Ale w Mobocie najszybszy silnik (z przekładnią) to raptem 530 obr/min. Na obecny poziom to zdecydowanie za mało. Ponadto ja mam złe doświadczenia z ich silnikami - strasznie awaryjne;/

Ale w Mobocie najszybszy silnik (z przekładnią) to raptem 530 obr/min. Na obecny poziom to zdecydowanie za mało. Ponadto ja mam złe doświadczenia z ich silnikami - strasznie awaryjne;/

Potwierdzam. Silniki z Mobotu przestały obecnie być interesującą ofertą przy tej cenie.

do robota ważącego ponad 300gram silniki z pololu będą trochę za słabe, oczywiście pociągną robota bez problemu, ale o dobrym przyspieszeniu i szybkim manewrowaniu robotem nie ma mowy. No chyba, że zastosujesz cztery takie silniki.

• 1 miesiąc później...

Skoro temat odświeżony, tytuł brzmi "Mocne silniki", to zobaczcie, co nowego pololu ostatnio wprowadziło:

http://www.pololu.com/search/compare?products=1573,1575,1570,1571,1572,1574,1576

Znowu po dwie wersje, HP i standard, ale momenty potężne - niestety, prądy również, wersja HP 6A stall curent @ 6V 🙁 No i niestety są droższe od silników wycieraczkowych (swoją drogą, ciekawe są też silniki od podnoszenia szyb, ale prąd również spory ciągną, porównywalny chyba z wycieraczkowymi, lub nawet większy).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...