Skocz do zawartości

zastosowanie robotów Line Follower

juras5

Pomocna odpowiedź

Z tego co wiem, to bardzo analogiczne roboty stosuje się w przemyśle, tylko, że zamiast taśmy wykorzystuje się prowadnice z magnesów (w robocie oczywiście odpowiednie czujniki). Dzięki temu maszyny są w stanie przemieszczać się łatwo i precyzyjnie po wytyczonych szlakach.

Na stancji u znajomych wykorzystaliśmy też kiedyś LF'a do transportu wódki z kuchni do pokoju 😉

Na drugie pytanie niestety nie znam odpowiedzi..

• Lubię! 1

Na stancji u znajomych wykorzystaliśmy też kiedyś LF'a do transportu wódki z kuchni do pokoju 😉

Nawet był prezentowany na diodzie kiedyś taki robot, który przywoził piwo i właśnie też się poruszał.

Co to zastosowania line followerów to właśnie mogą być zastosowane podobne układy w automatyce przemysłowej. Jednak jeśli chodzi on nasze robociki, to chyba główne zastosowanie to zabawa no i oczywiści nauka budowania robotów i programowania.

Co do tego kiedy się pojawiły pierwsze zawody w Polsce, to chyba jakoś tak 2005-2006 rok, ale czy to jest takie ważne.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

GruX, mógłbyś coś przybliżyć na ten temat? Chętnie dodam do kalendarza, ale przydała by się chociaż nazwa i organizator 😉

1. jakie jest w praktyce zastosowanie robotów line follower?

Będąc po stronie widzów na kilku wykładach otwartych i pokazach, gdzie między innymi prezentowane były FTL'e słyszałem z ust prowadzących (studentów), że roboty takie mogą być wykorzystywane przy malowaniu np.: linii na drogach. Do tej pory nie mam pojęcia jakby to miało niby działać - malujemy sami trasę po której jedziemy? Jedyne co przyszło mi do głowy to rozwiązanie, gdy mamy już linie na drodze jedziemy po niej i możemy wtedy malować poziome znaki na pasach ruchu - jednak to chyba trochę naciągane 😉

że roboty takie mogą być wykorzystywane przy malowaniu np.: linii na drogach

Można też nimi poprawiać stare ledwo widoczne linie, co jest bardziej realne do zrobienia.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.