Skocz do zawartości

pierwszy programator LPT nie działa

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!!

Uczę się programowania w języku Basic z książki "AVR i ARM7 programowanie mikrokontrolerów dla każdego" i chciałem wykonałem najprostszy programator LPT, jednak nie działa. Przy ładowaniu programu do uC wyskakuje mi błąd Device missing or uknown device (-24). Wiem, że jeśli wyskoczy ten błąd to coś jest z programatorem. Załączam zdjęcia i proszę o pomoc w celu wykrycia usterki.

Zastosowałem rezystory 220 OHm przy wyjściach MOSI, RESET oraz SCK. Zasilanie zostało poprowadzone z gniazda MOLEX - 5 V.

w biosie nic nie ustawiałem. Na początku próbowałem w PonyProg2000 i cały czas wyskakiwał mi błąd, ale próbowałem na pliku z Bascoma. Później spróbowałem załadować program przez Bascom i niby poszło do pamięci EEPROM, ale nic nie działało. A o co chodzi z konfiguracjami w Biosie??

[ Dodano: 28-01-2011, 09:46 ]

gnd aref avcc podłączyłeś bo na zdjęciach wygląda ze nie

PS zainwestuj w płytkę stykową/uniwersalną

Płytka jest już zamówiona, tylko na nią czekam. Wszystko jest raczej dobrze podłączone, bo sprawdzałem wiele razy myślę że mam źle skonfigurowane ustawienia.

Z tym biosem to chodzi o to, że możesz mieć wyłączonym LPT, albo mieć to pod jakimś dziwnym adresem. Wiem, że w niektórych płytach głównych jest takie dziwne ustawienie na starcie, że to jest nie typowo poustawiane. Poszukaj w biosie czegoś o LPT, może będzie po prostu wyłączony.

Cud, programator zadziałał, ale jak programowałem przez Bascoma. Czy przez Ponyprog też można programować pliki skompilowane w bascomie, czy to bez znaczenia.

Próbowałem jeszcze raz przez ponyprog i dalej mi ten błąd wyskakuje, ale jeszcze coś popróbuję.

Mam jeszcze pytanie, jak można usunąć zawartość mikrokontrolera w programie Bacom. Używam clear, jednak cały czas w ramce size mam 3 kreski

Coś w biosie można zmienić, ale w zdecydowanej większości przypadków powinien działać po podłączeniu. Nie trzeba zmieniać żadnego sterownika. Prawie każdy, któremu nie działa programator LPT po podłączeniu, myśli że albo złe ustawienia w biosie albo spalony port, a prawie we wszystkich przypadkach jest to błąd w montażu, dużo osób robi na przewodach wtyczki, a to też nie ułatwia - przewody się często urywają.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...