Skocz do zawartości

Dobór mikrokontrolera do sterowania przekaźnikami

Pomocna odpowiedź

A bo ja nie rozróżniam tych warstw, w każdym razie parametry i tak zmieniłem na dobre, różni się tylko kolorem 😎 a to i tak płytka jednowarstwowa i sam będę trawił 😃

Jakie przekaźniki chcesz użyć i ile będzie pobierała cewka jednego ? Bo z tego co widzę chcesz dać Graetza tak ze 4A gdy wystarczy 4razy mniejszy.

Aj ten mostek to mnie do podwyższonego ciśnienia doprowadził... W programie w którym robiłem płytkę - Altium Designerze był i mniejszy i to właśnie ten mniejszy wybrałem, ale okazało się, że ma footprinta niezgodnego ze schematem tego mostka i zamieniał + na - w czego rezultacie miałem na masie plusa a na zasilaniu minusa, na pewno dało się to jakoś naprawić, ale jeszcze za dobrze nie umiem tego programu, w każdym razie mostek który mam aktualnie nie miał tej 'usterki' i jest chyba nawet na 10A z tego co pamiętam 😎 może trochę większy, ale nawet szczęśliwie mam taki w swoich zapasach, a na wymiarach PCB zależy mi drugorzędnie

• 3 miesiące później...

Opanowałem już całkiem całkiem BASCOMA, a przynajmniej na tyle by napisać prawidłowo pogram, który obsłuży mi te przekaźniki tak jak o tym 'marzłem' : 😅 teraz jeszcze mam małe wątpliwości co do doboru odpowiedniego obciążenia trafka:

Będzie zasilało procek - atmega8, 5 diod LED(max 2 na raz świecące), 8 przekaźników 5V (max 4 na raz zwarte). Z moich obliczeń (zakładając trochę nadmiaru obciążenia) wynika iż 300mA będzie szukaną wartością, chciałbym zapytać czy ktoś nie mógł by tego skorygować i sprawdzić czy faktycznie tak będzie, byłbym bardzo wdzięczny.

A Modów przepraszam za lekki OT i ten indukcyjny temat nie pasujący do działu, ale nie chciałem zakładać osobnego tematu dla takiej błahostki 🙂

O parę mA walczył nie będę, bo to i tak z sieci, a trafko na 0.33A mam, więc cieszy mnie to, że ta wartość będzie dobra 🙂

Jeszcze ad linku - dobra sprawa, muszę przestudiować na przyszłość 🙂

EDIT: No i problemów z moim pierwszym cyfrowym projektem ciąg dalszy... Całość, z wymienionym wyżej trafkiem wystartowała nieoczekiwanie b.dobrze, wszystko na prawdę chodziło tak jak 'rozkazałem', aż do pewnego czasu - bez żadnych efektów dodatkowych i wizualnych nagle coś się popsuło - cały port C i D przyjął stan niski i nic nie dało się z tym zrobić, programator nadal widzi atmegę8 i mogę nawet programować, ale to na nic bo i tak nadal mam tylko niskie stany 😕 Jeśli to uszkodzone porty, to już trudno, tylko chciałem wiedzieć z jakiego to powodu, by i drugi proc mi nie wysiadł.

Dopuszczam do myśli np spięcie w układzie, mogło do niego dojść, tyle że podobno na portach atmega ma rezystory 😕 dodam, że po wyłączeniu z sieci całego układu trafo było troszke ciepłe. Co mogło wg was spowodować to uszkodzenie?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...