Skocz do zawartości

Płytka do Line Followera

Pomocna odpowiedź

Rejestry znajdują się w procesorze. Co do poprawnego podłączenia pinów zasilających - zerknij do noty katalogowej, tam masz sposób podłączenia w zależności od tego, co chcesz robić (czy używać ADC, jesli tak, to z jakiego napięcia odniesienia będziesz korzystać i odpowiednio podpiąć piny). Umiejętność czytania datasheetów jest niezbędna, byleby się tylko ich nie bać (nie wystrasz się, że mają nawet kilkaset stron, ciebie interesuje w tym momencie tylko kilka). Który pin to AREF też tam znajdziesz 😉

RafI

gdzie się znajdują te rejestry?

To są rejestry Timera 1. Wpisujesz do nich wartość jaka ma być porównywana z wartością zliczoną przez timer.

Czy OC1A i B (atmega) muszą być podłączone do 1,2EN i 3,4EN (l293dne) czy też mogą to być inne nóżki (w atmedze)?

[EDIT]

Bobby

W datasheet'cie nie piszą nic o AGND 🙁 (chyba, że komuś znów się coś pomyliłło 😉 )

Na pinach OC1A i OC1B masz sygnał PWM generowany przez sprzętowy PWM. Jeżeli chciałbyś wykorzystać inne, niż dedykowane piny to będziesz musiał zrobić programowego PWMa.

Jestem tak zmęczony, że nic nie rozumiem, ale dla świętego spokoju po prostu zamienię miejscami nóżki, zmienię nieco program i po kłopocie (chyba).

[ Dodano: 03-02-2011, 22:42 ]

Poprawiony schemat:

Mam nadzieję, że tym razem nie trzeba będzie nic poprawiać 🙂 .

Pisałem Ci ,że mostek jest źle. Jak chcesz móc sterować 2 silniki to 1A 4A 2A 3A każdy musi mieć oddzielny pin procesora.

c4 100nF nie 100pF. Nie jestem pewny ale chyba powinien być podłączony do 5v. Jak mi się źle wydaje to niech ktoś mnie poprawi.

Aref przez 100nF do GND, podłączenie ok. Coś mi jednak nie pasuje w podłączeniu złącza KANDA (ISP), nie wiem jak to wygląda na PCB, ale na schemacie masz odbicie lustrzane tego co powinno być.

Warto też dodać 100nF równolegle do SILNIKL i SILNIKP, ale możesz je przylutować bezpośrednio do zacisków silników.

Nie jestem też przekonany do TCRT1000, ale nie mam czasu żeby teraz szukać w dokumentacji. Jeśli podłączyłeś zgodnie z przykazaniami Vishay'a, to ok:)

Złącze kanda :

Schemat z wyjaśnieniem do tcrt i kondensatorami przy silniku:

Nareszcie! Schemat gotowy!

A teraz płytka.

Komentarz dodany przez: Nawyk

Edytowałem - kolega chyba strony pomylił...

Prawidłowe złącze KANDA wygląda tak:

Jest to widok "od góry" na PCB, czyli patrząc na miejsce, gdzie wsuwa się wtyk od programatora.

Też jestem w trakcie projektowania swojego robota. Mam taką prośbę, czy nie zechciałoby się komuś zerknąć na schemat który narysowałem, czy jest poprawny? Bardzo o to proszę.

PS. Dlaczego tutaj piszecie że AREF przez kondensator do masy, a na innych schemat widzę, że AREF z AVCC są podłączone do 5V?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...