Skocz do zawartości

Płytka do Line Followera

Pomocna odpowiedź

Dzięki, dodałem tylko nie wiem czy w dobrym miejscu. Dodałem też przycisk do startowania:

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z tym AVCC i AREF? Bo jedni mają oby dwa do VCC, inni AREF przez kondensator do masy. Nie rozumiem tego.

AVCC - zasilanie dla przetwornika A/C (a także części PORTU C np. w atemega8). Jeżeli używasz przetwornika A/C do łączysz przez dławik do VCC i dodatkowo łączysz z masą przez kondensator 100nF. Natomiast w sytuacji gdy nie używasz przetwornika to możesz bezpośrednio połączyć AVCC i VCC.

AREF - pin z napięciem referencyjnym dla przetwornika A/C. W ustawieniach przetwornika możesz wybrać za pomocą odpowiedniej kombinacji bitów REFS0 i REFS1 źródło napięcia odniesienia. Jeżeli wybierzesz, że na AREF będziesz miał napięcie odniesienia to musisz tam podać napięcie. Jeżeli jako źródło napięcia odniesienia wybierasz wewnętrzne źródło lub AVCC to AREF łączysz z masą przez kondensator 100nF.

• 2 tygodnie później...

Przecież masz na schemacie - 100uH. Wybierz w sklepie taki, który z wyglądu przypomina nieco rezystor.

• 4 miesiące później...

Czy mógłby ktoś sprawdzić schemat mojego robota? Myślę, że jest to już finalna wersja, mam nadzieję, że nie ma tu błędów, bo wzorowałem się na innych robotach, ale wolę się upewnić.

Oto schemat:

Mam tylko jedno pytanie: jaką wartość powinien mieć potencjometr przy komparatorach? czy 100k będzie odpowiedni, czy może należy użyć innej wartości?

Rezystor podciągający przy CNY70 zamiast 10k daj 47k, napięcia przy wykryciu i braku wykrycia linii będą bardziej 'zero jedynkowe'.

Nie przesadzałbym z tym rezystorem przy CNY70, im większy rezystor tym mniejszy prąd płynie przez fototranzystor, i tym mniejsza jego czułość i szybkość, trzeba zwiększać prąd diody przy tym, 20k to max.

Może trafiłem jakieś lepsze cny70, ale o mnie wskazania są bardzo "zero jedynkowe". Czarna taśma to ok. 0,15V, biała kartka ponad 4V. Przy prądzie diod 35mA-trochę się grzeją, ale za to mogą pracować jako czujniki cyfrowe.

Ok dzięki, ale zostane przy tych 10k bo mam przecież komparatory. A co ze schematem głównym? Wszystko w porządku? I jaki potencjometr mam zastosować przy tych komparatorach?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...