Skocz do zawartości

Miernik prędkości obrotów silnika

Pomocna odpowiedź

Cześć wszystkim, trochę czasu mnie tu nie było. Z góry przepraszam za odkopywanie, ale nie mogę już edytować pierwszego posta.

Ostatnio miałem okazję chwilkę zająć się projektem.

Zostało zmienione:

- software (użyłem sprzętowy komparator, zapisuję konfigurację do Eeprom)

- schemat (wywaliłem LM358)

- PCB

Po szczegóły odsyłam na moją stronę: http://home.elka.pw.edu.pl/~bswiercz/?id=4

Ulepszenia doprowadziły do 100% wykorzystania flash'a 🙂 Także ewentualne dalsze zmiany (duże cyfry na cały wyświetlacz albo inne metody pomiaru) pociągną za sobą zmianę uC.

Wiem, że większość udzielających się w tym temacie pewnie jest nieaktywna, to pozwolę sobie odpowiedzieć na problemy

@cybermech

Każdy wyświetlacz hd44780 się nada (pod warunkiem, że kontrast ma blisko GND (jeszcze nie spotkałem innego)

@starfaktor

W nowej wersji softu zmienna zliczająca impulsy ze sprzętowego komparatora jest 32 bitowa, więc przy enkoderze 1000 działek zakresu jest aż nadto.

@ziajek

Rzeczywiście, dla wyświetlaczy z kontrastem innym niż ~0V może być problem, jednak te najpopularniejsze współpracują z urządzeniem.

@mogar

Napięcie przy całkowitym zakryciu/odsłonięciu powinno wahać się od 0 do Vcc, prawdopodobnie rezystor przy fototranzystorze jest zły.

@abxyz

16 bitów to za mało 🙂

Pozdrawiam

• 1 rok później...
  • 6 lat(a) później...

Cześć. Temat dość "wiekowy", ale może ktoś się odezwie. Potrzebuję zmodyfikować powyższy układ dodając do dwóch wejść procka czujnik światła/fotodiodę oraz czujnik dźwięku. Przy regulacji prędkości obrotowej, gdy pojawi się impuls światła i/lub dźwięku na ww. czujnikach, na wyświetlaczu ma z kolei pojawić się zmierzona wartość prędkości obrotowej, przy której te zjawiska wystąpiły. Pozdrawiam

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...