Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam przypuśćmy taką płytkę http://allegro.pl/uniwersalna-prototypowa-plytka-stykowa-830-pol-i1473112391.html nazwa sprzedającego:GOTRONIK_PL,tytuł aukcji:___ UNIWERSALNA PROTOTYPOWA PŁYTKA STYKOWA 830 pól. Gdzie należy podłączyć do niej zasilanie np. z baterii ? W ostatnim poście tego tematu https://www.forbot.pl/forum/topics27/plytka-stykowa-czy-warto-vt412,25.htm użytkownik piszę,że można spalić elementy gdy dana ścieżka jest już zajęta,no właśnie a kiedy dana ścieżka jest już zajęta bo nie rozumiem.

EDIT teraz powinno działać

Komentarz dodany przez: Sabre

_allegro

Chodzi o to że każdy punkt w wierszu jest połączony. Tzn w wierszu pierwszym kolumny abcde są połączone i dalej fghij też są razem połączone. I tak każdy wiersz aż na sam dół. Tylko o to chodzi.

• Pomogłeś! 1

Możesz je wykorzystać jak chcesz. Według producenta jako zasilanie.

a-e i f-j nie są połączone.

• Pomogłeś! 1

pawcio0928, niekoniecznie - czasami przy tych bocznych polach (oznaczonych jako zasilanie) jest przerwa w połowie. Najlepiej posprawdzać sobie miernikiem ustawionym na testowanie ciągłości obwodu co z czym jest podłączone - i po problemie.

czasami przy tych bocznych polach (oznaczonych jako zasilanie) jest przerwa w połowie

Powiedziałbym nawet że przeważnie, bo miałem do czynienia z 5 różnymi płytkami i wszystkie miały tą przerwę. To jest ważne bo potem piszą ludzie posty że im układy nie działają.

czasami przy tych bocznych polach (oznaczonych jako zasilanie) jest przerwa w połowie

Powiedziałbym nawet że przeważnie, bo miałem do czynienia z 5 różnymi płytkami i wszystkie miały tą przerwę. To jest ważne bo potem piszą ludzie posty że im układy nie działają.

Wtedy to chyba te kreski czerwone i niebieskie idące od + i - są przerwane. A jak są ciągłe to wtedy nie ma przerwania.

A jak są ciągłe to wtedy nie ma przerwania.

Nie powinno być 😉 Ale najlepiej sprawdzić miernikiem. Sam stosunkowo niedawno miałem pewną zagwozdkę z uSwitchami, które miały wyprowadzenia nieco inaczej niż te standardowe (inne pary nóżek połączone) - wtedy miernik w dłoń i sprawdzanie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...