Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Gdybyś jednak chciał robić linefollowera, to tu masz instrukcję montażu zestawu Ambitny Albert z mojego sklepu. Myślę, że dość dobrze opisuje zasadę działania tego typu układów. Gdybyś chciał kupić taki zestaw, nowa dostawa będzie za jakiś tydzień 🙂

Popatrz uważnie na schemat.

(lewy górny róg)

Ja wiem że to jest fototranzystor ale czy te wygięte kresiki i strzałki oznaczają że trzeba go jakoś specjalnie zamontować czy coś? chyba nie?

skovv, kolego chcesz chyba pożegnać się z naszym forum. Doucz się podstaw o elementach i ich oznaczeniach i wtedy wróć do nas. Ten temat już dawno powinien zaliczyć kosz bo nie masz nawet elementarnych podstaw czegokolwiek.

Nie wiem o co dokładnie Ci chodzi, ale jeżeli chodzi o budowę symbolu fototranzystora, to składa się on z kreski poziomej bądź pionowej, dwóch kresek ukośnych i szczałki oznaczającej emiter fototranzystora.

Sabre, Ok 😋

paweł, dzięki za informację 🙂

[ Dodano: 11-03-2011, 16:28 ]

Jeszcze tylko jeeeedno maleeeńkie pytanko: Czy fototranzystory mogą być takie: [LISPOL] FOTOTRANZYSTOR LTR4206E 3mm __ 3szt ( bo u mnie w mieście nie ma tego co potrzeba więc kupuje na allegro, a jeśli te by pasowały to kupiłbym wszystko u jednego gościa )??

Te są na podczerwień, potrzeba bardzo silnego źródła światła...a z resztą - to wszystko już było omawiane szczegółowo w moim arcie. Ogarnij się i zacznij trochę samemu szukać informacji!

:arrow: [Zdjęcie nr 4] Dwa fototranzystory 5mm w przeźroczystej obudowie dostępne np. w sklepie AVT w cenie 1zł/1 sztukę. Przeźroczysta obudowa sugeruje działanie w paśmie światła widzialnego (np. latarka). Można zastosować fototranzystory w czarnych/granatowych obudowach, ale wówczas robot będzie czulszy na światło z diody IR (świecącej w paśmie podczerwieni). 
Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...