Skocz do zawartości

Budowa robota omijającego przeszkody

Pomocna odpowiedź

Za dużo się nie przejmuj. L293 ma napięcie zasilania do 36V, więc możesz go zasilać bezpośrednio z akumulatorów, najwyżej sygnały daj przez rezystory, np. 1k aby ochronić procesor przed ewentualną awarią. Procesor możesz sobie wybrać z serii L albo A i wtedy napięcie zasilania może być niższe niż 4.5V (taktowanie też musi być w tym momencie niższe). Oczywiście musisz również wziąć pod uwagę inne układy, np. czujniki, więc możliwe, że najprościej byłoby Ci skorzystać albo ze stabilizatora LDO albo dać wyższe napięcie zasilania z akumulatorów.

ehhhh.. to nie rozumiem.. więc po co mi onfo od Nawyka ze ten stabilizator ma spadek napięcia 0.5V??? ja potrzebuje taki co mogę wprowadzic na niego 6V a na wyjściu będe mial takie U, żeby móc spokojnie zasilić uC i całą elektronikę🙁

no tak ale jak dam wyższe zasilanie to wracam do punkty wyjścia czyli nie mam silnikow na 9V z przekładnią..;/ a piszesz że L293 ma do 34 czy 36 V.. no ok ale czy L293DNE ma tak samo? i HL293?? dla mnie to 3 różne nazwy, dla Was pewnie nie bo się na tym znacie no.. czyli mostek L293DNE mogę użyć spokojnie i nie marwtić się o U..? no tak ale Umax mnie nie martwi tylko Umin..;/ a te musi mieć co najmniej 4.5V..

Zasilałem serwomechanizmy 6V z 12V, ale nie przekraczając wypełnienia PWM 67% (czyli i tak dawałem im maksymalnie 8V), więc napięciem silników się nie przejmuj. Poza tym l293 mają zdaje się spory spadek napięcia chyba nawet do 2.5-3V.

Jeśli nie wiesz czy to te same ukłądy to wpisz w google: datasheet

ok czyli podsumując: zasilanie biorę 9V.. serwa czy silniki ( chyba lepiej serwa w tym przypadku nie? ) na 6V, w programie ustawiam tak, żeby U na serwach było 6 lub nieco większe.. czyli stabilizator zostaje 7805.. a i tak zamiast 2 mostków wesme jeden L293DNE tak?🙂

Już pisałem ci, że najlepiej serwa. L293DNE - dobry wybór, jak do takiej konstrukcji. 7805 powinien być dobry.

Nie chcę być złośliwy, ale:

1) Mógłbyś uważać na literówki (w każdym poście masz)

2) Zaczynać zdanie z dużej litery i każdego nie kończyć wielokropkiem.

3) Używać znaków diakrytycznych częściej i uważać na ortografię:

wesme

ok sorry. Jak szybko piszę to często robię głupie błędy:/ Ok nie będzie wielokropków;) a 'wesme' to wypadek przy pracy, wiem jak to się piszę🙂

Dobrze w takim razie temat na tym zamknięty:) Dziękuję baaaardzo za wszelką pomoc i cierpliwość, obiecuję, że jak tylko robot powstanie ( na wakacjach ) to wrzucę go na diodę. Proszę tematu jeszcze nie zamykać, w ciągu kilku dni mam zamiar zrobić schemat i wrzucę do tego tematu:) Pozdrawiam!

Komentarz dodany przez: Nawyk

Od sprawdzania schematów są specjalne działy ;]

[ Dodano: 17-04-2011, 19:10 ]

ok rozumiem w takim razie do zamknięcia jak coś🙂

• 5 lat(a) później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...