Skocz do zawartości

Budowa robota omijającego przeszkody

Pomocna odpowiedź

Panie moderatorze nie ma co 3 link był baaardzo pomocny.. czy Pan nie rozumie, ze ja nie moge znaleźć TANICH silników 12 V z przekładnią, bo przekladni nie potrafie zrobić??

https://www.forbot.pl/forum/topics20/przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm przeglądałem juz te wszystkie projekty: i niby dlaczego w spisie elekentów nie ma żadnego stabilizatora??? co?? nie potrzeba?? mostek L293D ma od razu w sobie 2 mostki obsługujące silniki, rozumiem. Atmega8 - rozumiem. brak stabilizatora: nie rozumiem!

Panowie ten robot ma po prostu jeździć.. on będzie na użytek uczelni on nie ma wygrać I miejsce w robotach mobilnych.. chce użyc takiego zasilania, żeby działało mi 5 czujników i żeby ten robot jeździł😋

Hmm.. atmega8 pracuje od 4.5 do 5.5 V.. to właściwie po co mi stabilizator w tym układzie? nie będzie potrzebny tak? ale 4.8V to nie będzie za mało jak na taki układ??

no wiem przeczutałem i napisałem że od 4.5 do 5.5.. tylko że akumulatorki 1.2 V mają smutną charat. rozładowywania.. i może nie wystarczyć te 4.8 V;/ szybko spać poniże 4.5 i atmega zacznie wariowac;/

Jak jeszcze nie znalazłeś silników to mogę polecić z mojej oferty plastikowe 120:1 za 19zł i do tego koła 32mm za 20zł. Za 60zł masz cały zestaw i działa całkiem dobrze. Przy zasilaniu ok. 5-6V L293D nada się dobrze, przy większym napięciu przydałby się odrobinę mocniejszy mostek - SN754410, lub najlepiej TB6612 (mam też go na płytce za 25zł).

Jak ma to być prosty robot to 4 akumulatorki ni-mh przejdą, ale jak zależy Tobie na odrobinie niezawodności to zdecydowanie 5 akumulatorków + stabilizator LDO (najlepiej o bardzo małym spadku napięcia w obudowie sot23-5 lub ew. LM2940). 4 akumulatorki będą dobrze działać tak długo jak są pełne i nie będziesz pobierał dużo prądu. A ponieważ między 4,8V a 4,5V - granicznej wartości działania układów - różnica nie jest duża to w pewnych okolicznościach możesz mieć niespodziewane resety mikrokontrolera, albo problemy ze sterownikiem L293D.

rybazmarsa88, pisałem w jakim sklepie możesz kupić tanio niezłe silniki, a ty dalej swoje.

Stabilizator: a co za problem? Nie jest drogi, poza tym przejrzyj udostępnione schematy robotów, np. minisumo, one zwykle jeżdżą 😉

Panie moderatorze nie ma co 3 link był baaardzo pomocny

Wybacz, że nie poświęciłem więcej czasu na szukanie informacji za Ciebie... O pozostałych nic nie piszesz, czyli jednak były pomocne? To było zaledwie kilka pierwszych linków i to tylko na naszym forum. Chciałem Ci pokazać, że gdyby Ci się chciało, to byś mógł sam sobie odpowiedzieć na wiele pytań.

Kolega MirekCz wspomniał o czymś takim jak stabilizator LDO - powszechnie dostępny LM2940S5.0 ma spadek napięcia typowo ok. 0,5V. Co za problem? Możesz też przecież użyć stabilizatora, albo jeszcze lepiej - przetwornicy, do zasilania silników. Najprostsza opcja to stab. L7805T i masz 3A na silnik - możesz bez problemu użyć przerabianych serw modelarskich albo gotowych silników typu Pololu, możesz nawet użyć silników na 3V i po prostu sterować niższym PWM na mostku. Jeśli upierasz się na 12V, to również tutaj możesz użyć stabilizatora/przetwornicy, po prostu większe straty będą na stabilizatorze od elektroniki.

Skoro robot waży ~pół kilo, to nie rozumiem czemu masz problem z wyborem momentu obrotowego? Chyba, że mylisz go z prędkością obrotową, bo tak kilka wcześniejszych postów zabrzmiało, np.

tylko, że jak takie znajdę to kosztują 50 zł i mają gigantyczny moment obrotowy!! po co mi silnik 400 obr/min:|

dziekuje za posta troche mi Pan rozjasnil sytuacja.. ja sie po prostu nie za bardzo znam na tym tak..? pierwszy raz takie cos buduje i po prostu pojawia sie problem i nie za bardzo wiem jak go ominąć..;/ ok zobacze te wszystkie elementy co Pan opisał i cos wykombinuję..niedługo zrobię schemat to go wrzucę tutaj. Pozdrawiam

ps. z tego co rozumiem, to nie każdy stabilizator musi miec 7V na we? bo jeżei znajde taki co ma 6 V, to wtedy problem będzie głowy.. bo dla mnie najtrudniej jest własnie to teraz rozwiązać..;/ czyli rozumiem, że ten stabilizator, co jest podany powyżej spełniał by moje oczekiwania?

Tak, stabilizatory LDO właśnie tym się charakteryzują, że jest na nich mały spadek napięcia. Pisali zresztą o tym Nawyk i MirekCz, więc nie wiem w czym problem.

Ok dobra macie rację.. czyli uzyję tego stabilizatora: LM2940S5.0 . I wtedy jak będę miał zasilanie 6V nie będę muszał zmienić mostków, chyba że ten jeden scalony użyję co ma już 2 mostki w sobie, nie? To jak podam 6V na stabilizator, i na nim będzie spadek 0,5V to na elektronikę ( atmege8 ) pójdzie mi 5.5 a to jest takie graniczne napięcie działania układu.. ;/

chyba że taki stabilizator : http://sklep.avt.pl/p/pl/45146/uklad+scalony+lm2940ct-5-0.html i wtedy bede miał 5v na wyjściu i będzie ok:)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...