Skocz do zawartości

Jak zdalnie sterować robotem

Wojcik98

Pomocna odpowiedź

Witam!

Mam zamiar zrobić robota, którego będzie można sterować drogą radiową. Mam jednak problem, ponieważ chcę użyć modułów HM-T868S/HM-R868S a mają one tylko 3 kanały, a ja chcę mieć przód, stop, tył, prawo, lewo, regulacja prędkości (stopniowa, nie potencjometrem). Żeby mieć tyle możliwości trzeba to będzie jednak zakodować, więc mam pytanie. Czy trzeba to będzie zakodować tak, jak umieściłem poniżej, czy jakoś inaczej? Czytałem książkę M. Wiązania o kodowaniu w podczerwieni (zamiast diody dałoby się któryś z kanałów), lecz nie do końca zrozumiałem, więc miło by było, jakby mi to ktoś dokładniej wytłumaczył.

Z góry dziękuję za pomoc!

Przykładowy program:

Odbiornik:
Do
If A = 1 Then
Waitms 2
If A = 1 Then
Instukcje...
Else
Instrukcje2...
End If
End If
Loop

Nadajnik:
Do
If B = 1 Then
A = 1
Waitus 5
A = 0
Else
A = 1
Waitus 5
A = 0
End If
Loop

Jak szukałem w książce M. Wiązani to nie znalazłem nic o UART, ale może źle szukałem. Może ktoś wie, czy to jest w książce, czy szukać w googlach?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tylko nie przeginaj z szybkością na USARcie, tanie moduły radiowe trawią zazwyczaj szybkości w granicy od 2400 do 9600 bod/sek. choć do sterowania wystarczy ci w zupełności 600b/sek.

Choć tu widzę osiągi są nawet niezłe.

note:data rate can be defined by customer from 300bps~100kbps

Osiągi osiągami, ale przy takich modulikach obawiam się, że podwyższenie prędkości transmisji do 100kbps zwiększy ilość błędów przy większej odległości nadajnika i odbiornika (zmniejszy zasięg, jeśli nie będziemy używali chociażby CRC). Dodatkowo przy dużych prędkościach robota i wysokich baudrate'ach problemem może się jeszcze okazać efekt Dopplera, ale to by trzeba policzyć (choć wydaje mi się, że błąd byłby raczej znikomy).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.