Skocz do zawartości

Pamięć SDRAM (SAMSUNG K4S2816321-UC75)

kisiel507

Pomocna odpowiedź

Patrząc na Twój dotychczasowy dorobek na tym forum, to jedyne zastosowanie dla tego układu widzę tam gdzie on jest teraz. Co byś chciał atmegą na nim przechowywać? Tyle tematów już tu było o kościach z odzysku, a wszystkie kończyły się w jeden sposób, dokumentacja do tego prawie żadna, nikt nie wie jak to obsłużyć, temat jak i scalak zasadniczo w kosz się nadaje.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

wiesz co jak ja bym patrzyl na takie rzeczy to by mnie tu nie bylo. wiesz wgl co to jest pomoc mlodszym i mniej doswiadczonym? jestem nowym fakt ale to nie znaczy ze jakims ciemnym i malo pojetnym.

a odnosnie tej atmegi to byl tylko lozny przyklad. Moze to dla ciebie dziwne ale chce sie czegos tez nauczyc.

Nikt Ci nie da do tego gotowca jak ktoś juz cos wie na ten temat to głownie podpowiada zebys doszedł sam bo jak Ci da ktoś gotowca to sie nie nauczysz

no też właśnie szukam, oczekuję na takie podpowiedzi i pomoc, a nie na krytykę i zakładanie z góry, że i tak mi się nic nie uda 😕

Komentarz dodany przez: Nawyk

Regulamin, punkt 3g - pierwsze upomnienie.

kisiel507, powinieneś najpierw poczytać o pamięciach typu SDRAM, co to jest i jak działa. W skrócie można powiedzieć, ze jest to pamięć, która działa na zasadzie dziurawego wiadra, do którego kontroler pamięci musi cały czas dolewać wody aby w wiadrze było pełno (aby w komórce pamięci była zapisana 1 kontroler co jakiś czas doładowuje ładunek energii bo cały czas on ucieka).

Nie będziesz w stanie kontrolować takiej pamięci przez jeszcze długi czas, nie będzie ci też potrzebna do żadnego projektu tak duża ilość RAMu. Tak jak napisał Bobby ta pamięć nadaje się do tego co robiła do tej pory nic więcej.

Pamięć jak pamięć, zauważ tylko, że aby ją obsłużyć będziesz potrzebował mnóstwo wolnych pinów, albo dodatkowych układów (na sam adres 12 pinów). No i jest to pamięć RAM, czyli po odłączeniu zasilania tracisz zapisane w niej dane. Szczerze mówiąc nie przychodzi mi do głowy żadne zastosowanie w robotyce amatorskiej, które potrzebowałoby 128MB RAMu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.