Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

klonyyy chodzi mi o to, że widzę u ciebie nie połączone ścieżki (które najprawdopodobniej chciałeś połączyć kabelkiem 😉 ). Masz wystarczająco miejsca na zrobienie dodatkowych 2-3 przelotek i połączenia tego w całość 😉

Płytka poprawiona. Rzeczywiście piotreks89 przelotki dało się zrobić bez najmniejszego problemu :

Zamiast czterech goldpinów dałem sześć gdybym chciał coś jeszcze podłączyć.

klonyyy teraz pozostaje kwestia wyglądu płytki. Jak będziesz robił opisówke to wyłącz warstwę wartości 😉 Nazwy elementów porozstawiaj sensownie funkcją Smash. Te goldpiny mogłeś dać nie kątowe 😉

A co do czujników to czy obojętnie jaka jest dioda ir ?(niebieska, przeźroczysta, 80mW, 3,6mW,itp) Czy jest jakaś określona która będzie najlepsza do tego zadania? Jaki kąt widzenia diody jest najlepszy?

Do minisumo wiele osób używa pololu typu 30:1 HP lub 50:1 HP. Jakbyś potrzebował to mam je w swojej ofercie - napisz na PW (cena ok. 48zł).

Niektórzy używają jeszcze mocniejszych silników, ale tu już jest problem z mechaniką (silniki są dłuższe niż 50mm i trzeba je układać obok siebie, a nie w jednej osi) i jest to wyższa szkoła jazdy z mechaniką.

Szukałeś na diodzie? Jest kilka gotowych rozwiązań i wiele dyskusji na ten temat.

Z czujników w minisumo najpopularniejszy (i bardzo skuteczny) to GP2Y0D340 w cenie 37zł. Dosyć proste podłączenie, odpowiedni zasięg i bardzo duża szybkość działania.

klonyyy nie wiem jak ci to zadziała, ale sprawdzonym przez wiele osób sposobem jest SFH5110 + dioda IR 😉 Sam buduję robota na nich i pokusiłem się o zakup aż ośmiu sztuk 😉

Chyba jednak zdecyduję się na SFH5110 + dioda IR. Muszę tylko trochę poczytać na ich temat bo nie wiem o nich nic 😕

I kolejne moje pytanie czy do procesora będzie potrzebny rezonator ? (pytam się o to bo na moim kompie nie działa żaden z programów do ustawiania fusów) Ja zdecyduję się na 3 sztuki.

klonyyy jak to nie działa? Z tego co widzę masz komputer z systemem Win XP. Mam ten sam i fusy mogę ustawiać BASCOM-em, PonyProg-iem, AvrDude-m 😉

Co do czujników: potrzebujesz generowania 36kHz na pinie, którym wysyłasz wiązkę podczerwoną. Z tym jest najwięcej zabawy. Jak chcesz podejrzeć metody to zobacz sobie np. TEN temat. Myślę, że sterowanie wszystkimi diodami na raz jest trochę bezsensowne bo i tak nie sprawdzisz stanów wszystkich odbiorników na raz 😉 Część ludzi jako generator częstotliwości dal diodek stosuje NE555, ale tam jest problem z nastawami.

• 2 tygodnie później...

Mam pewien problem z płytką. A mianowicie gdy ją wydrukuję dziurki na piny atmegi są za małe żebym mógł je wywiercić czy wiecie jak mogę je powiększyć ?

klonyyy nie wiem co to za problem 😉 Im mniejsze tym lepsze (bez przesady) bo masz "nakierowane" wiertło w sam środek otworu 😉

Co do funkcji: w pasku tekstowego (tego prze współrzędnych) wpisujesz "run" (bez cudzysłowu). Wybierasz plik "drill-aid.ulp" tam wpisujesz to czego potrzebujesz 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...