Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

No tutaj ciężko cokolwiek podłączyć inaczej bo mam do tego tą mini płytkę i tam są tylko trzy wyjścia.

[ Dodano: 28-02-2012, 20:46 ]

Dobra już wszystko działa.

Podładowałem LiPola i podłączyłem go samego, napięcie cały czas na aku identyczne 😃

[ Dodano: 29-02-2012, 19:43 ]

Teraz wystąpił następny problem. Według AVRDude program zostaje wgrany ale mega nie reaguje.

STK500v2(tryb HID), Atmega8, połączone na płytce stykowej, zasilanie z programatora, zworka do powolnego programowania podłączona.

Co może być nie tak?

[ Dodano: 02-03-2012, 19:43 ]

nic?

• 2 tygodnie później...

Teraz AVRDude Gui wyrzuca coś takiego:

Program:

$regfile = "m8def.DAT"
$crystal = 8000000

Config Portb = Output

Portb = 0

Do
  Pinb.1 = 1
  Wait 1
  Pinb.1 = 0

Loop

End

Na zdjęciu tego nie ma, ale do ostatniego pinu na dole po prawej podłączona jest dioda led: rezystor->dioda->GND

• Lubię! 1

Jeśli ustawiasz nóżkę jako wyjście, to nadawaj jej stan za pomocą portb.1=1 zamiast pinb.1=1 ( fusebity przestawiłeś z fabrycznego 1mhz na 8mhz, które deklarujesz w programie ? )

edit:

Dodaj też drugie wait 1 po zmianie stanu z 1 na 0, bo program nadaje stan wysoki, czeka sekunde, nadaje stan niski i błyskawicznie wraca na początek pętli gdzie znow ustawia jedynke

Zmieniłem to co mówiłeś. Taktowanie zmniejszyłem bo z fusami się jeszcze nie bawiłem i póki co nie zamierzam.

Program:

$regfile = "m8def.DAT"
$crystal = 1000000

Config Portb = Output

Portb = 0

Do
  Portb.1 = 1
  Wait 1
  Portb.1 = 0

Loop

End

[ Dodano: 11-03-2012, 17:56 ]

I po tym jak AVRdude wyrzuci to okienko wyżej na programatorze cały czas świeci się czerwona dioda - oznaczająca programowanie - nawet jak odłączę od niego układ.

• Lubię! 1

szczerze mówiąc nie używałem nigdy AVRdude... przy moim usbasp też zawsze świeci się czerwona dioda, niezależnie czy układ jest odlączony/połaczony... Przy programie jak wyżej dioda przy portb.1 powinna caly czas się swiecić (chyba, że dodasz to drugie wait 1 po zmianie stanu). Może masz diodę odwrotnie podpiętą ? xd albo sprawdź miernikiem jaki jest stan na tej nóżce... Osobiście używam bascom-avr i raczej takich problemów nie mam. Czasem mi procka nie wykrywa za pierwszym razem, ale po odłączeniu i podłączeniu jest dobrze.

Na nóżce jest -2,84V (które idzie przez diodę i rezystor). Led jest na pewno dobrze podłączony bo jak przyłożę do niego Vcc od strony uC to świeci.

Jak ustawisz portb.1 na stan niski dodaj opóźnienie bo nie zauważysz zmiany tego stanu!!! Kolega mati już zwracał ci kilkukrotnie uwagę na to ale widzę że nie czytasz dokładnie.

Dodałem opóźnienie wcześniej. A poza tym to bez tego Led powinien świecić cały czas a tak nie było.

$regfile = "m8def.DAT"
$crystal = 1000000

Config Portb = Output

Do
  Portb.1 = 1
  Wait 1
  Portb.1 = 0
  Wait 1

Loop

End

Na początek dwa piwa za porządek na płytce stykowej 🙂

Drobne uwagi:

1. boczne szyny wykorzystuj tylko jako zasilające. W prawej czerwonej puściłeś MOSI.

2. z pkt 1 wiąże się problem, który sobie wygenerowałeś, a którego powinieneś unikać. Masa z programatora trafia na pin 22, ale nie trafia na pin 8 (chyba, że jest połączona w części płytki której nie widać na zdjęciu w dolnej jego części). Nigdy tak nie rób. Masę trzeba doprowadzać do pinów, a nie przepuszczać przez mikrokontroler z pinu 22 na pin 8.

Popraw te 2 punkty - nie oznacza, że zacznie działać, ale należy eliminować wszelkie możliwe problemy.

Co do programu, nie znam BASCOM, ale wygląda prawidłowo.

Zainstaluj http://atnel.pl/oprogramowanie-pc/mkavrcalculator

i programuj przez niego to będziesz miał pewność prawidłowego wykonania wszelkich czynności (programowanie i ustawianie fusebotów). Dla ATmega8 jest to darmowa nakładka na AVRDude.

• Pomogłeś! 1

1. Poprawione.

2. Układ zasilany jest z programatora więc masa z niego dochodzi tu i tu (pin 8<-Prog->pin 22).

[ Dodano: 11-03-2012, 20:17 ]

Co do linku to zaraz spróbuję.

2. Układ zasilany jest z programatora więc masa z niego dochodzi tu i tu (pin 8<-Prog->pin 22).

Pokaż mi to na zdjęciu (najlepiej aktualnym po porawkach).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...