Skocz do zawartości

Stabilizator 6V, 1.5A

Pomocna odpowiedź

OldSkull wiem o tym, ale stosując PWM nie będzie mógł używać go w pełni. Żywotność silników i tak będzie mniejsza.

Nie rozumiem. W jakim sensie nei będziesz mógł go w pełni używać? Przy rozdzielczości PWMa większej niż 8b to nie ma znaczenia - jeśli np. będziesz miał PWM w zakresie 0-1000, to aby uzyskać 6V z 8V i tak będzie 750 przedziałów do wykrozystania. A mozna skorzystać np. z 16b i się nie martwić nawet zaokrąglaniem przy obliczeniach. Żywotność się nie zmniejszy o ile nie będzie ich katował na 8V.

o co mu to? Chyba łatwiej jest wstawić stabilizator/przetwornicę niż na bieżąco obliczać parametry silników i zmieniać nastawy regulatora dla danego napięcia.

Chciał zacząć od LM317. Obliczanie nastaw jest problemem czysto związanym z wydajnością procesora - AVR może sobie nie poradzić, coś szybszego raczej nie będzie miało problemu z nadążeniem.

Wbrew pozorom stabilizowane napięcie dla silników jest bardzo ważne. Jeśli ktoś myśli o sterowaniu silników PIDem to prawda jest taka, że konieczne jest stabilizowanie napięcia dla silników. Wiem po sobie, w Striderze2 musiałem po zwiększeniu PWMa zmieniać nastawy PIDa za każdym razem i była to prawie loteria. W Tsubame w zasadzie raz ustawiony PID działa na każdym PWMie (oczywiście w granicach rozsądku opanowania robota na torze).

Kurcze, tak czytam Wasze wypowiedzi i zwątpiłem czy aby na pewno chcę to dobrze zrobić.

Silniki chcę sterować z dwóch mostków L6201. Mostki te potrzebują jakieś zasilanie oczywiście. Z początku myślałem o podłączeniu bezpośrednio zasilania z pakietu, później stwierdziłem, że nie będę męczył silników i postanowiłem podać im 6V. Do tego celu zdecydowałem się użyć jakiegoś stabilizatora (teraz już w grę wchodzi też przetwornica).

Moje pytanie: czy ja w ogóle robię to dobrze?

Jeszcze napiszę dlaczego w ten sposób to wszystko chciałem złożyć - poprawcie mnie proszę jeśli źle mówię.

PWM podaje impulsy o wypełnieniu (szerokości impulsu) 0-100%. Ustawiając przykładowo 50% otrzymamy połowę wypełnienia co w efekcie da nam napięcie średnie równe połowie napięcia podłączonego (czyli dla mnie 3V, gdy podłączę 6V). Dlatego też do mostka chcę dać 6V na zasilanie, a z uC poprzez PWM sterować tym mostkiem i jednocześnie silnikami.

Moje pytanie: czy ja w ogóle robię to dobrze?

Jeszcze napiszę dlaczego w ten sposób to wszystko chciałem złożyć - poprawcie mnie proszę jeśli źle mówię.

PWM podaje impulsy o wypełnieniu (szerokości impulsu) 0-100%. Ustawiając przykładowo 50% otrzymamy połowę wypełnienia co w efekcie da nam napięcie średnie równe połowie napięcia podłączonego (czyli dla mnie 3V, gdy podłączę 6V). Dlatego też do mostka chcę dać 6V na zasilanie, a z uC poprzez PWM sterować tym mostkiem i jednocześnie silnikami.

Dobrze myślisz, ale jeśli ten robot nie ma osiągać jakichś niebotycznych prędkości to nie potrzebujesz stabilizowanego napięcia dla silników. Wystarczy zasilać bezpośrednio z pakietu i sterować PWMem.

Dobrze myślisz, ale jeśli ten robot nie ma osiągać jakichś niebotycznych prędkości to nie potrzebujesz stabilizowanego napięcia dla silników. Wystarczy zasilać bezpośrednio z pakietu i sterować PWMem.

No właśnie chciałbym coś w miarę sensownego zrobić, a nie ślimaka :] Mój pierwszy robot co prawda był wolny, ale trasę na Robocomp 2010 przejechał 😋 Teraz podniosłem sobie poprzeczkę 😉

No właśnie chciałbym coś w miarę sensownego zrobić, a nie ślimaka :] Mój pierwszy robot co prawda był wolny, ale trasę na Robocomp 2010 przejechał 😋 Teraz podniosłem sobie poprzeczkę 😉

Dodam od siebie, że nie każdy szybki lfr miał stabilizowane napięcie silników. Bez stabilizacji da się pojechać 1m/s a nawet i więcej, ale jak chcesz mieć pełną kontrolę nad robotem i sterowanie za pomocą PIDa to bez stabilizacji się nie obejdzie.

Dodam od siebie, że nie każdy szybki lfr miał stabilizowane napięcie silników. Bez stabilizacji da się pojechać 1m/s a nawet i więcej, ale jak chcesz mieć pełną kontrolę nad robotem i sterowanie za pomocą PIDa to bez stabilizacji się nie obejdzie.

Czyli w takim razie rozumiem, że pakiet -> stabilizator/przetwornica -> mostek -> silnik.

Dobrze, mam 2 propozycje przetwornic od Armira - LM2576 i LM2676, ja zaproponowałem ST1S10. Czy mielibyście jeszcze jakieś propozycje lub uwagi co do tych scalaków?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...