Skocz do zawartości
Ikar

[Kurs] BASCOM - lekcja1-wstęp

Pomocna odpowiedź

Spoko tylko postaraj się coś więcej bo w tym (odcinku) nie ma nic o BASICU.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Niema nic bo to jest wstęp, co sugeruje sam tytuł. O programowaniu będzie w następnych "lekcjach".

pozdro

  • Lubię! 2

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dobry artykuł. Jakiś czas temu opracowałem mobilną platformę dla mojego robocika, niestety zniechęciłem się kosztem programatora do mikrokontrolera 😕

Myślę że taki wstęp pomoże mi wrócić do tej tematyki 😉

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dodałem zdanie o tym jak podłączać µC do programatora bo znalazłem informacje że niektórzy mogą mieć z tym problemy.

pozdro

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Bardzo dobry artykuł. Jakiś czas temu opracowałem mobilną platformę dla mojego robocika, niestety zniechęciłem się kosztem programatora do mikrokontrolera 😕

Myślę że taki wstęp pomoże mi wrócić do tej tematyki 😉

Taa te ceny przerazają wszystkich poczatkujacych. Sam sie przekonalem i przez chwile myslalem czy warto wydac tyle pieniedzy. Np Czy musze kupowac płytke testowa czy wystarczy mi sam programator i scalak aby zaczac programowanie i czy to ze umiem projektowac strony www jezyki: css , html , php mi w tym pomoga ?

Komentarz dodany przez: treker:

Jeśli możesz używaj znaków diakrytycznych.

§3.g

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Taa te ceny przerazają wszystkich poczatkujacych. Sam sie przekonalem i przez chwile myslalem czy warto wydac tyle pieniedzy.

Koszt programatora na LPT to 5zł, na USB 15zł.

Czy musze kupowac płytke testowa

Nie

wystarczy mi sam programator i scalak aby zaczac programowanie

Tak

czy to ze umiem projektowac strony www jezyki: css , html , php mi w tym pomoga ?

Nie, ale na pewno pomoże znajomość angielskiego 😉

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
czy to ze umiem projektowac strony www jezyki: css , html , php mi w tym pomoga ?
Nie, ale na pewno pomoże znajomość angielskiego 😉

Hmm przejrzalem pare skryptow z jezyka c i bascom i bardziej przypadl mi do gustu c

Przypomina mi teorie

<?php

if(warunek){ 
dzialanie
} 

?>

ale takze i zmienne 🙂

Dzieki Daniel93 za konkretna odpowiedz 😃 cenie to u ludzi wiec stawiam "browca".

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
...Czy musze kupowac płytke testowa czy wystarczy mi sam programator i scalak aby zaczac programowanie i czy to ze umiem projektowac strony www jezyki: css , html , php mi w tym pomoga ?

Jeśli programujesz w php to język C będzie Ci najłatwiejszy do opanowania. Składnia jest taka sama, musisz się tylko przyzwyczaić do jawnego deklarowania typów zmiennych oraz poznać komendy. Na początek na pewno pomoże Ci ten link

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

a co do tego usbasp to po co jest te 2 gniazdo z 6 pinami ?? Do programowania nie wystarczy sam port usb ?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
a co do tego usbasp to po co jest te 2 gniazdo z 6 pinami ?? Do programowania nie wystarczy sam port usb ?

Po to, żeby podlączyć do programatora procesor, który będziesz programować. Procesor w programatorze jest elementem wykonawczym, programuje się go raz na starcie, żeby później on mógł programować inne procesory. Zresztą żeby go zaprogramować musisz użyć innego programatora. Dopiero wtedy programator usbasp zadziała

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

O.o no to kolejne "klody pod nogi". Czyli aby zrobic usbasp musze kupic programator aby zaprogramowac inny programator i moc programowac za pomoca tego usbasp. Prawie jak skomplikowane O.o

P.s

A wystarczy do zaprogramowania sam stk200 o ktorym czesto tu mowa i czy do niego moge wlozyc scalaka aby juz zaczac programowac ?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

STK200 nie wymaga programowania, nim można zaprogramować procka z programatora USBasp 🙂.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Juz mam taki metlik w glowie ze omg ten usbasp te 6 pinow mozna polaczyc z stk 200

Czyli usbasp dziala tak jakby convert ?

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Nie łączy się wyjść z STK200 z wyjściami z USBasp. Programator STK200 podłącza się bezpośrednio do wyprowadzeń mikrokontrolera, który ma być w USBasp, odpowiednio miso->miso w µP, mosi ->mosi w µP, sck-> sck w µP ... itd. Można zaprogramować go nawet przed złożeniem USBasp.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Napisz odpowiedź...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×