Skocz do zawartości

[Kurs] BASCOM - lekcja1-wstęp

Pomocna odpowiedź

Sorry że odgżewam temat ale ... czy na avt jest jakiś odpowiedni programator ? Bo te literki i cyferki nie za dużo mi mówią 🙁

EDIT

Najlepiej na USB

Pozdrówka

Nikosss

Bez porównania. Zapraszam kolegę na aukcje internetowe. Razem z przesyłką koszt takiego programatora nie powinien przekroczyć 40zł.

Kurde, mam taki problem, który był wielokrotnie poruszany. Ale od początku. Wczoraj zaprogramowałem sobie atmege32 do wyswietlania tekstów na lcd, z prostej klawaitury 3x3 przyciski, działało dobrze, wiec postanowiłem wgrać drugi, bardziej zkomplikowany program. A tu mi wyskakuje :could identifity chip with id:FFFFF (czy jakoś tak). Połączenia mam na 100% sprawne gdyż wszystko smiga na Zl3AVR. Co zrobić żeby mi z powrotem działało?

Błąd taki występuje, gdy nie mamy zasilania podanego na uC. Sprawdź miernikiem czy masz odpowiednie napięcia na odpowiednich nóżkach zasilania.

• 1 miesiąc później...

Mógłby ktoś jeszcze dodać w co powinno się zaopatrzyć poza programatorem i procesorem?

Chodzi mi np o nazwę płytki w którą nie trzeba lutować tylko wepchnąć element w gotowe piny, oraz wszystko co może się przydać do nauki...

• 2 tygodnie później...

Temat wałkowany setki razy. Będzie działać, ale lepiej zainwestować dwa złote więcej i złożyć porządny, z jakimkolwiek zabezpieczeniem portu LPT. Poszukaj na forum w kursach programowania, schematy przewijały się wielokrotnie.

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Mam pytanie, może i głupie ale dopiero zaczynam programować uC, a nie znalazłem na forum, odpowiedzi, mianowicie do którego wyprowadzenia procesora (ATtiny2313), podłączyć wyprowadzenie D programatora USBasp? W dokumentacji procesora, nie ma takiego wyprowadzenia.

edit: OK, znalazłem, widzę że można to zostawić po prostu wiszące. Ale mam pytanie, skoro jest to wyprowadzenie na LED, to gdzie tą LED podłączyć żeby sygnalizowała że procesor się programuje?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...