Skocz do zawartości

qbas0600

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Zastanawiam się nad sensem takich gąsienic są ciężkie a jednocześnie cieńkie przez co mają słabą przyczepność no i są głośne na twardym podłożu .

Czy moje przypuszczenia są słuszne jak jest u ciebie ?

Ciężkie nie są ale tak jak podejrzewasz przyczepność słaba i są dość hałaśliwe ale nie aż tak bardzo. Ta konstrukcja powstała aby była możliwość przetestowania modułu bluetooth i już zbieram materiały na nową obudowę i zawieszenie.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tolo, Twoje przypuszczenia z pewnością są słuszne. Do tego na twardym podłożu te "gąsienice" się ślizgają. qbas0600, zamierzasz doczepić do tego łańcucha jakieś gumowe prążki czy coś innego w celu większej przyczepności?

Podoba mi się ta konstrukcja. Estetycznie zrobiona. Kawał dobrej roboty:)

Następna wersja podwozia będzie robiona na wzór ciągnika budowlanego bobcat http://sixpacktech.com/wp-content/uploads/2008/05/used_2001_bobcat_873g_cleanest_machine.jpg

Po testach z butelka o pojemności 0,7l i śliskim parkietem stwierdzam że problem ślizgania prawie nie występuje a co do udźwigu to radzi sobie z butelka 5l bez problemu.

qbas0600, to byłby lekki przerost formy nad treścią. Na zbocze o jakim maksymalnym nachyleniu platforma może wjechać? Mam tutaj na myśli panele, półki i podobne do nich płaskie i gładkie powierzchnie.

Oczywiście silniki krokowe w robocie tego typu. Raczej nie jest Ci w tej platformie potrzebne poruszanie się z dokładnością do dziesiątych lub setnych części sekundy.

Zastosowanie silników krokowych ciągnie za sobą duże koszty i trudności w ich sterowaniu, by ruch rotora był płynny.

ProeXtreme, zdaje sobie z tego sprawę ale platforma miała pełnić głównie zadanie edukacyjne a co do napędu to sam nie wiem jaki będzie stosowany:) może uda się zdobyć jakaś zabawkę

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.