Skocz do zawartości

Minisumo rozwiązania

Pomocna odpowiedź

Napisano

Nie wiem czy dobrze trafiłem ale robię następnego minisumo i mam do niego parę pytań:

1.Czy 4 akumulatorki ni-mh 2500mAh pociągną 2 silniki z pololu hp30:1 ?

2.Co wybrać silniki z pololu 30:1 hp czy 50:1 hp ?

3.czego użyć atmega8 czy 16 bo nie mogę się zdecydować i nie wiem czy to będzie miało jakiś wpływ na pracę robota ???

zuba1 na takie pytania powinieneś odpowiedzieć sobie raczej sam 😉

1) A nie lepiej Li-Pol? Wliczając spadki napięcia na mostku i to, że akumulatory nigdy nie będą w pełni naładowane, będziesz miał jakieś 3-4,5V na silnikach co skutkuje mniejszą prędkością.

2) Zależy jaką masę robota przewidujesz i ile silników. Jeśli masa ~350g to spokojnie dwa Pololki 30:1 HP można pakować. Jeśli masa większa to już 50:1 (i tak te bym wziął)

3) Zależy ile potrzebujesz pinów I/O i Adc. Całości Flasha i tak nie wykorzystasz, więc wybór należy do ciebie

Cześć Zuba:

1) 1 Akumulatorek posiada ~1.5V, Ty posiadasz 4 więc prosta matematyka 4*1,5=6Vmax. Wliczmy teraz spadek napięcia na mostku np (l298 ma spadek koło 2v wiec 4v na silnik to będzie stanowczo za mało) Chyba, że zastosujesz jaki driver z małym spadkiem napięcia np. TB6622. Moim zdaniem powinieneś zainwestować w Li-Pol.

2)W robotach sumo myślę, iż liczy się przede wszystkim moment obrotowy więc 50:1 będzie lepszym wyborem.

3) Użycie Atmegi 8 czy 16 zależy wyłącznie od inwencji twórczej konstruktora, więc czy użyjesz tego czy tego nie będzie to miało wpływu na prace.

Pragnę podkreślić, że to tylko moje zdanie.

@myślałem, że bd pierwszy a tu klops 😃

taki li-pol starczy??

Li-pol 400mAh 2s 20c 7,4V B Garde

Dane techniczne:

Pojemność: 400mAh

Konfiguracja: 2S1P / 7,4v / 2Cell

20C (do10sek): 30C

Waga pakietu: 31,9g z kablami i wtykiem

Wymiary pakietu: 73 x 38 x 8mm

W pakiecie tym zastosowano wtyk typu JST

piotreks-89, głupoty piszesz, 400 w zupełności wystarczy, może nie na całe zawody ale na ~10 walk w zupełności. To zależy ile miejsca będzie miał zuba1, jak mu się zmieści większy to oczywiście nie ma sensu oszczędzać na pojemności.

No może przesadza, ale Pololki są prądożerne i ja na pojemności nie oszczędzam (oczywiście bez przesady - max 1000mAh do robota, nie więcej). Poza tym to ceną pewnie się nie różnią, a nieznacznie wymiarami 😉

[ Dodano: 08-01-2012, 22:58 ]

zuba1 ten całkiem niezły, ale jaki ma prąd rozładowywania to już nie wiadomo 🤣

piotreks-89, ten lipol, który proponuje zuba1, będzie w zupełności wystarczający, można go obciążać ciągłym prądem 8A (20C*400mAh=8000mA), więc jest duży zapas. Ja sam używałem 500mAh w Nuggecie i było to aż nadto, spokojnie połowę zawodów typu RA10 bez ładowania by przetrwał. Naddatek pojemności przydaje się podczas testów, kiedy robot jest włączony przez bardzo długi czas, niewygodne jest czekanie/wymienianie co chwilę akumulatorów. Gdybym miał w domu jakiegoś o pojemności ~300mAh to pewnie go bym do niego zastosował, przynajmniej mógłbym bardziej pochylić pług i może zejść z wysokością. Podczas programowania i ogólnie testowania Horneta 400mAh było tak "na styk" do wygodnej pracy, ale były tam też 4 silniki.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...