Skocz do zawartości

Attiny13 i tsop

zuba1

Pomocna odpowiedź

Witam.Zmęczony cenami dalmierzy sharp 340k i innych postanowiłem złożyć coś swojego 😕 i o podobnych parametrach.Wybór padł na attiny13 i tsop1736.

1.Zrobiłem schemat i pytanie czy jest poprawny???

2.teraz pytańsko dotyczące uruchomienia generatora fali nośnej w attiny tak aby generował 36khz bez dodatkowych kwarców???Układ ma być zasilany z napięcia 5v.

płytka

schemat

napisałem taki kod będzie???

'program do dalmierza
$regfile = "attiny13.dat"
$crystal = 1200000
$hwstack = 21
$swstack = 23
$framesize = 21
Config Portb.0 = Output
Ocr0a = 16
Tccr0a = &B01010010

Do

Loop

End

Tzn. tak.

Podłączanie diody IR bezpośrednio do portu CPU nie jest do końca najszczęśliwsze, bo jego wydajność to max 20mA, lepiej jednak stosować tranzystor, wtedy można używać większych prądów dla IR i uzyskać lepsze parametry.

Co do programu. No cóż jeżeli procesor ma robić tylko jako generator to trochę szkoda go, lepiej rozbudować układ i oprogramowania i móc wykrywać lewo-prawo-środek.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

do portu CPU nie jest do końca najszczęśliwsze, bo jego wydajność to max 20mA

Wydajność portu to z tego co pamiętam 200mA, chodzi ci o wydajność pojedynczego pinu.

Co do tranzystorów, to spokojnie wyciągam bez nich na diodach TSAL5100 około 60-70cm, dużo zależy od typu odbiornika i diody.

Najlepiej by było rzeczywiście podpiąć drugą diodę pod drugie wyjście timera i przełączać je rejestrami, z tym że trzeba je mądrze umiejscowić, ponieważ jeśli rozstawisz je szeroko, to owszem, zyskasz większą strefę pomiaru, natomiast zmniejszy ci się zasięg pomiary "na środku".

Jeżeli sie nie mylę w tłumaczeniu to :

DC Current per I/O Pin ............................................... 40.0 mA

Jeden pin 40mA.

DC Current VCC and GND Pins ................................ 200.0 mA

Całkowity (sumaryczny z wszystkich pinów) dopuszczalny prąd miedzy końcówką VCC a GND to 200mA.

Ogólnie przy próbie implementacji czegoś więcej, problemem stają się braki hardweru (głownie Timery) w Tiny13, nieco lepiej wygląda Tiny15L, a najlepiej Tiny25.

A program będzie ???

[ Dodano: 21-01-2012, 14:03 ]

Teraz tak pomyślałem że:

wgram program z czujnika KD93 i resztę zmontuję według własnego pomysłu

Teraz tak pomyślałem że:

wgram program z czujnika KD93 i resztę zmontuję według własnego pomysłu

Schematy twój i KD93 są różne, więc jak chcesz żeby to ci działało na programie KD93?

Tak naprawdę żeby budowanie takich czujników miało sens, to należało by to tak zaprojektować, aby te same czujniki można było łączyć w pierścień., chodzi o to żeby nie nadawały wszystkie naraz. Jest to jak najbardziej wykonalne, nawet mam już koncepcję, takiego Tocken-Ringu, działającego samodzielnie.

BlackJack, nie kombinujmy znowu więcej niż potrzeba, co ma pojedynczy czujnik do współpracy wielu? Za załączanie odpowiednich czujników powinien odpowiadać inny mikrokontroler, np. główny sterujący całym robotem. Odnoszę wrażenie, że o nim zapominasz i próbujesz całe sterowanie wpakować na siłę do czujnika, co nie zawsze jest optymalne. Nie ma robotów z samymi czujnikami, a rzadko kiedy procesor główny jest na tyle obciążony, żeby nie mógł odciążać czujników.

Tak więc dla mnie budowanie takich czujników ma sens, a ty nie wiem czemu starasz się zawsze zaznaczyć, że są gorsze, niewykorzystany procek, brak kodowania, po czym piszesz że już pracujesz nad jakimś wypaśnym czujnikiem. Pamiętaj, że cena takiego czujnika (nawet na attiny13) nie będzie wyższa niż 15zł a części są łatwo dostępne, za tą cenę możesz sobie co najwyżej kupić Sharpa z zasięgiem 10cm.

Ok. rozumiem aluzję. 😳

Mi raczej chodziło o to, po co, po raz e-nty budować od podstaw coś co już było opisane na forum z 3 razy.

Sam chyba przyznasz, że jeżeli ma to być kopia twojego czujnika, ta zasadniczo ten temat to jakieś Déjà vu. Jeżeli celem kolejnego podobnego projektu, nie jest udoskonalenie, go względem pierwowzoru, to jest trochę mijanie się z celem dyskusja jak to zrobić, skoro już to dawno opisano ?

Oczywiście, ale stwierdzenie

Tak naprawdę żeby budowanie takich czujników miało sens

uznałem już za nieco przesadne 😉 Chyba będę musiał w końcu dodać najprostsze rzeczy do tego projektu, czyli drugą diodę i paczkowanie, może zniknie wtedy część pytań o to samo.

No właśnie fajnie byłoby ten projekt ogarnąć, może nie tyle nawet od strony modyfikowania sprzętu co stworzenia nań klarownego oprogramowania, aby po prostu powstał jeden konkretny temat o tej konstrukcji, w którym znajdzie się odpowiedz co zmienić i jak aby obsłużyć różne TSOPy (częstotliwości), dodać te paczkowanie.

Twój oryginał chyba był na 38KHz, a kolega chce 36KHz i pewnie dla tego założył temat. Lub po prostu nie chciało mu się szukać na forum.

Ja bym proponował np. taką konwencje programu :

'*** Wartości dla standardowych TSOPów ***'
Const Tsop30 = 80
Const Tsop33 = 73
Const Tsop36 = 67
Const Tsop38 = 63
Const Tsop40 = 60
Const Tsop56 = 43

Dim Freq As Byte

'*** Tutaj wystarczy przypisać sobie czestotliwość wybranego TSOPa ***'
Freq = Tsop36

W ten sposób każdy łatwo dostosuje czujnik do własnego odbiornika, a i program będzie jeden dla wszystkich.

UWAGA !!! To tylko przykład koncepcji programu uniwersalnego, wartości w Const, są dla zegara 4,8MHz i nie były testowane.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.