Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Akumulatory litowo-polimerowe, Li-po, Lipol - kompendium

Pomocna odpowiedź

Witam mam pytanie. Szukam 2 akumulatorów li-pol. Jeden ma byc do logiki a drugi do 4 silników. Do logiki znalazłem akumulator li pol 3,7v 450mAh, a do silników chciałem większy i znalazłem coś takiego: https://botland.com.pl/akumulatory-li-pol/570-pakiet-li-pol-dualsky-520mah-25c-2s-74v-6941047107427.html. Jest to pakiet o napięciu 7,4v i pojemności 520mAh. Mam 2 pytania po 1: czy takie akumulatory mogą być? Po 2: W tym pakiecie są 2 złącza nie wiem jednak dlaczego są 2 a nie 1. Proszę o odpowiedz.

@jacek222 witam na forum 🙂

To może odpowiem na pół pytania bo 1 to raczej temat rzeka.

2) Bo masz 2 ogniwa. Czerwone 2 pinowe złącze doprowadzone jest do + ogniwa 1 i - ogniwa 2. Te złącze 3 pinowe JST służy do zasilania z użyciem balancera, 2 skrajne przewody są połączone tak samo jak wtyczka z 2 pinami. 3 pin jest pociągnięty pomiędzy 2 szeregowo połączone ogniwa. W ten sposób możesz wyrównać napięcie na ogniwach układem balancera. 

• 1 rok później...

@przemk witam na forum 🙂 Pytanie co to dokładnie znaczy rozładowany - czy masz może możliwość zmierzenia napięcia akumulatora? Bo sam fakt, że np. urządzenie nie startuje lub pokazuje, że akumulator jest rozładowany to może być za mało.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...