Skocz do zawartości

Podstawowe wartości rezystorów do kupienia.

Pomocna odpowiedź

Też tak jak piotreks-89, przerzucałem się najpierw z pełnego THT do rezystorów i kondów SMD1206, później pełne SMD z rezystorami/kondami 805, uważam że mają dobry stosunek wymiarów do prostoty lutowania, co nie znaczy że nie będę lutował 603, ale póki co nie mam takiej potrzeby. 805 lutuje się wygodnie, o ile ma się dobrą pęsetę.

Ja powiem, że nie należy stawiać na jeden typ rezystorków/kondensatorków bo w praktyce (przynajmniej ja) kożystam z różnych rozmiarów.

tht do wykonania prototypu, albo jak potrzeba coś na szybko to na uniwersalnej

a wszelakie smd od 1206 do 0603 w projektach na które przeznaczam więcej czasu (na wykonanie płytki) a to jaką wielkość wybiorę zależy już praktycznie wyłącznie od założeń dt. rozmiarów projektu i wybieram możliwie największe (no może większych od 1206 nie 🙂 ) Sam nigdy nie kupowałem zestawów. Tylko kupowałem na sztuki w elektronicznym, który mijam codzinnie jadąc do/ze szkoły. Teraz jak mi brakuje jakiejś wartości biorę po kilkadziesiąt szt. i mam na zapas, polecam wspomniany już wyżej sklep lispol.

Przepraszam, że odświeżam. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Natrafiłem na mały problem, już złożyłem prawie całe zamówienie, na koniec zostawiłem rezystory i kondesatory. Co mówią te oznaczenia? Np. 100uf 16v,25v,400v,66v ? Nie mam pojęcia jakie zamówić (rozchodzi mi się o te V, bo to chyba nie volty?)

Pewnie to pytanie dla was dziwnie zabrzmi, ale dlaczego te wartości są takie duże? 50v+

Jeśli będę pracować pod napięciem 3.3 i 5v to jakie kupić?

Bez przesady, są na 10V, 16V, 25V, za dużo nie szkodzi, ale kondensatory na wyższe napięcie są droższe i większe.

Chyba że mówisz o ceramikach, to one rzeczywiście są raczej na 50V i więcej.

Kup jakiekolwiek, byle napięcie oznaczone na kondensatorze było większe niż to w jakim będą pracować.

Bywa, że małe kondensatory o napięciu 50v stosuje się w aplikacjach 5v i jest to całkiem normalne.

Przy elektrolitach większe napięcie może być równoznaczne z większymi rozmiarami i masą, przy ceramikach i foliowych są niewielkie różnice.

Po zgromadzeniu elementów SMD każdy stanie przed problemem ich magazynowania. Można to robić np. w pudełeczkach po elementach mechanicznych f-my Hamex mających każde 10 przegródek. W 6-ciu boxach o objętości 6x7x14cm mam zgromadzony praktycznie cały typoszereg oporków ( oczywiście tylko po kilka szt ). Podobnie z pojemnościami.

Ze względu na brak napisów kupuję kondziorki SMD ( dokładnie to zakupiłem raz i mam z głowy na lata 22pF / 100pF / 10nF / 100nF ). Oporki kupuję sporadycznie, większość pozyskuję jako wyluty. Znoszą to doskonale. Małe tantale rzędu 1 - 100uF pozyskuję z telefonów GSM.

Jeśli chodzi o kupno elementów to swego czasu (na początek zabawy z elektroniką) kupiłem zestawy AVT z różnymi elementami. Tanio to może nie wyszło, ale na początek bardzo dobre zestawy - wszystkie podstawowe wartości są 😉

Osobiście elementy takie jak rezystory i kondensatory przechowuję w szafeczkach zrobionych z pudełek po zapałkach. Świetna sprawa jeśli ma się sporo elementów. Szybko można wszystko znaleźć 😉 Większe elementy (lub gdy mam ich za dużo na szafeczki z pudełek po zapałkach) przechowuję w organizerach firmy Patrol, które kupuję w sklepie/hurtowni Makro. Za ~2,80zł można kupić jeden taki organizer. Bardzo dobra sprawa, bo jest tanio, a elementów można schować setki 😉

Imo to jest Hamex, tak jak pisze na dekielku z tym że to "a" ma nad kółeczko ( umlaut ). Są białawe lub czerwone, co jakiś czas dostaję od znajomego po jednej / dwie szt. Przy okazji znów się go zapytam skąd je mają.

Posklejane pudełka od zapałek też mam, z większą częścią typoszeregu THT stabilnych R metalizowanych.

PS. To są pudełeczka na wkładki do głowic tokarskich. Nie wiem czy można je kupić luzem ale są do zdobycia w narzędziowniach każdego większego zakładu mechanicznego praktycznie za free.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...