Skocz do zawartości

Płytka testowa do atmega8

Pomocna odpowiedź

A nie prościej sobie kupić gotowy zestaw startowy dla ATMegi 8 ? Bo jak zaczniesz dodawać bajery to nie wiem czy cię finansowo to wyjdzie taniej niż gotowiec. Już pomijam że na schemacie masz błędów sporo np. ta LEDka przy 7805 ci na pewno nie będzie świecić, diody LED na liniach TXD/RXD MAX232 to też niedobry pomysł. Da się to zrobić, wykorzystując odpowiednio drugi wolny kanał MAX232.

Nie wiem po co ci ten 24C16 na PCB, pamięć EEPROM masz w samej Medze8, jeżeli chcesz to do nauki obsługi I²C to lepiej wsadzić sobie coś bardziej przydatnego praktycznie jak zegar RTC, czy jakiś expander I/O.

zl2avr.jpg

Podstawowe właściwości zestawu:

mikrokontroler ATmega8 z pamięcią Flash programowaną w systemie (ISP),

pole sygnalizacyjne na diodach LED,
alfanumeryczny wyświetlacz LCD o organizacji 2x16 znaków,
konwerter poziomów RS232,
mikrokontroler można programować za pomocą standardowych programatorów ISP firmy Atmel (np. programator ZL2PRG),
złącza z wyprowadzonymi wszystkimi portami mikrokontrolera,
cztery wyświetlacze 7-segmentowe LED,
port wyjściowy dużej mocy zbudowany z wykorzystaniem układu ULN2803A,
blok czterech przycisków,
odbiornik transmisji danych w podczerwieni,
konwerter I2C na 8-bitowy port I/O zrealizowany na układzie PCF8574,
złącze klawiatury PC PS/2.

W skład zestawu wchodzi:

zmontowana płytka drukowana,

alfanumeryczny wyświetlacz LCD 2x16.C to lepiej wszczepić sobie coś v

Komentarz dodany przez: Treker

Taktuję zegarkowym bo chcę używać go jako zegarka np lub bd używał wbudowanego kwarca w atmege. Chę sam wykonać płytkę dla nauki i samospełnienia. Czyli usunąć te diody ze schematu?

Znaczy się rozumiem koszty nie grają roli ❓

Lepiej sobie usuń te diody z MAX232, no chyba że chcesz mieć sygnalizację, ale to trzeba nieco inaczej je podpiąć, wykorzystując drugi kanał M232 do sterowania nimi.

Ta za stabilizatorem jest po prostu źle podłączona dla tego nie zaświeci, masz ja między dwoma minusami.

• Pomogłeś! 1

ProrokWielki elektrolit o tej wartości między Reset a masę uznam za żart... Bez jaj, czegoś takiego nie pakuje sie w taki układ. Rozumiem jeszcze te 100n, ale takie kondensatory pakowało się w układy ze starszymi modelami uC.

Możecie sprawdzić poprawność płytki?

Obrazek

Do tego co kol. bartek1333 napisał wytłumaczenie dot zwierania przyciskiem kondensatora vs zalecenia Atmela

oraz:

- Vcc na pinie nr 7 masz niepodłączone

- LED1 - jak ma się świecić, skoro z obu stron jest podłączony do masy?

- C5 jest zbędny - ewentualnie C1 i C5 możesz zwiększyć nieco ale bez przesady.

- brak filtrowania zasilania układu pamięci

I nie podmieniaj schematu tylko po poprawkach wklejaj nowy w nowym poście.

• Pomogłeś! 1

Ok oto co mam. Proszę o sprawdzenie, za podpowiedzi dziękuje 🙂 Ps. ten 7447 nie ma zasilania i gnd? czy eagle automatycznie dobiera?

Laik:

1) Kondensatory przy rezonatorze kwarcowym powinny mieć wartość 22p

2) Rezystor na Resecie powinien mieć wartość rzędu 4k7 - 10k

3) Rezystor dla diody Led dałbym jednak trochę większy (po co marnować prąd skoro większość Led-ów świeci ładnie przy prądzie 5-10mA)

Schemat jest jak najbardziej czytelny, jednak proponowałbym dawać nazwy ścieżek i pogrupować schemat w moduły 😉

• Pomogłeś! 1

Bardzo wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź 🙂 Fakt faktem przeglądam noty katalogowe ale nie zawsze jest tam pokazane jak podłączyć do atmega wiec podglądam różne schematy z neta. Oto co mam na razie czy poprawnie? Nie wiem jak podłączyć ten rejestr przesuwny do atmega oraz jak znalesc diode rgb w eagle

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...