Skocz do zawartości

Potrzebuję silniczek z wysokim momentem obrotowym.

nynciu

Pomocna odpowiedź

Witam

Tak jak w temacie, poszukuje silniczki z bardzo wysokim momentem obrotowym, by mogły pociągnąć gąsienice z klocków lego 🙂. Szukam po allegro i niestety nie wiem, który silniczek by spełniał tą właściwość. Próbowałem zwykłych silniczków z zabawek i niestety, nawet nie drgnęły mimo, że szybko się kręcą. Silniczki(potrzebuje 2) będą zasilane z baterii 6V.

Dziękuj za odpowiedz

Pozdrawiam

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

nynciu, cóż to za platformę robisz? Wydaje mi się, że jak gąsienice z lego, to nie będzie to nic masywnego - HL149 z allegro powinno dać radę, a cena około 15zł/szt.

Robię pojazd sterowany na pilota 🙂. Zaprogramowałem już płytkę, ale niestety jak mówiłem wyżej, zwykłe silniczki z zabawek ruszają się tylko, gdy dam nowa baterie. Ale efekt trwa tylko parę minut, bo później kompletnie nie ruszy. Pojazd ten jest zrobiony na 6 kołach z klocków lego, które są na gumie, więc siły tarcia są bardzo duże. Domyślam się, że pewnie szybko traci moc. Chciałbym go przerobić na gąsienice, a tam potrzebne są jeszcze lepsze silniczki z dobrą przekładnią. Cena przemawia za propozycją Bobby, ale silniczek od macrto wydaje mi się lepszym rozwiązaniem. Jeżeli dobrze widzę ma lepsza przekładnie, więc mój pojazd powinien ruszyć.

uwierz mi że hl149 są według mnie dużo lepszym rozwiązaniem

1. Mają metalową przekładnie

2. Są dostępne dwie wersje przełożenia

3. Szczotki w silniku to nie są jakieś cieniutkie blaszki tylko grafit(czy coś takiego) i to dość gruby

4. Można je dość ostro katować. Są prawie niezniszczalne na moje podałem 24V i po 15min pracy się tylko delikatnie ciepłe zrobiły i pracują jak dawniej.

Jedyny ich minus to wielkość.

Moment obrotowy Mówi nam o tym jaki jest w stanie przepchnąć ciężar przy danym promieniu koła (N*m), czyli siła razy ramię.

Im masz większy moment obrotowy tym lepiej:)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.