Skocz do zawartości

Pierwsza robotyczna eskadra lotnicza

Pomocna odpowiedź

Napisano

Roboty poruszające się dzięki tzw. quadrotorom - czyli czterem wirnikom nie są nowością. Współpracujące roboty również są znane nie od dziś. Co jednak, gdyby połączyć te dwie rzeczy? Cóż, mamy już pewną propozycję/przykład/odpowiedź.

Alex Kushleyev, Daniel Mellinger i Vijay Kumar z Uniwersytetu w Pensylvanii stworzyli małą eskadrę. Każda jednostka potrafi latać bez większych problemów, ale to, co wyróżnia te "quadrotorki" od innych, to ich umiejętność do poruszania się w formacji. To jednak nie koniec ich umiejętności - potrafią też zmieniać swoje ustawienie w lot, a także omijać przeszkody. Zresztą, co tam moje koślawe próby opisu, skoro jest filmik:

Sposób,w jaki latają razem przypomina trochę strzelanki z salonów gier - takie jak Galaga czy Galaxian. Owszem, jeden robocik mieści się w dłoni - ale razem? Wolałbym się na nie natknąć w ciemnej alejce, w końcu nec hercules contra plures. Na szczęście nie są jeszcze uzbrojone, i są nam posłuszne...

Źródło : technabob.com

Natrafiłem na ten filmik wczoraj lub przedwczoraj i od tamtego czasu mnie to nurtuje: jak wygląda u nich kwestia nawigacji? Jest to załatwione przez zewnętrzny system wizyjny i przesyłane bezprzewodowo tylko współrzędne do których ma się udać? Orientuje się ktoś?

Jak się przyjrzysz to widać, że tych kamer jest sporo. Każdy quad ma unikalny numer i komputer bezprzewodowo wysyła informacje o współrzędnych, przez jakie quad ma przelecieć i w którym miejscu się zatrzymać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...