Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
od kilku dni intensywnie próbuję wdrożyć się w temat kół i opon z modeli RC, jednak nigdzie nie mogę znaleźć dokładniejszych ich wymiarów niż tylko skala... Jak to jest z tymi wielkościami (średnicą, szerokością i wielkością otworu na oś)? Czy to ja nie umiem szukać, czy to jest aż tak oczywiste, że nikt tego nie podaje?

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak to jest z twardością? Dobrze rozumiem, że podawany przy oponach kąt to jakiś kąt określający twardość opony? Gdzie lepiej spisują się twarde, a gdzie miękkie opony? Mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości?

1)Kola kupuje sie do konkretnej skali modeli i wszystkie sa takie same, wiec sprzedawcy raczej nie umieszaja wymiarow. Jak ktos ma model 1:10 to kupuje kola do modeli 1:10 i nie musi patrzec na wymiary. Ja moge dac wymiary wlasnie do kola 1:10. Wymiary na inne nie znam i niestety nie wiem gdzie szukac.

2)Twardosc opon jest wyrazana w R (np. 24R). W robotach jeszcze takich kol nie uzywalem, wiec na razie moge powiedziec,ze "mietkie" sa po prostu bardziej przyczepne, a twarde mniej.

• 2 miesiące później...

Zdaje się, że standardowa opona mini-z w skali 1:28 ma średnicę zewnętrzną około 25mm, a wewnętrzną około 20mm. Szerokość to od 8.5mm do 11mm, w zależności od rodzaju (są różne grubości). Co do twardości opon to im większy stopień podany przy danej oponie tym opona jest twardsza - np 10st to bardzo miękka opona, a 60st to już dość twarda. Oczywiście im bardziej miękka opona, tym ma lepszą przyczepność, ale o wiele szybciej się ściera.

Zresztą tutaj masz spis oryginalnych opon do mini-z wraz z podanymi szerokościami i twardością:

http://www.kyosho.com/jpn/support/instructionmanual/mini-z/pdf/mr015_02_tire_wheel_vol6-200903.pdf

A co do otworu w feldze, to nie mam pojęcia, ale chętnie się dowiem - przy okazji, jak rozumiem, na kołach które nie są napędzane stosuje się łożyska, tak? Bo widziałem, że na ebay'u można kupić łożyska do mini-z, ale tam jest chyba z 50 różnych rozmiarów a nigdzie nie znalazłem listy, który typ pasuje do której felgi, a która felga do której opony 😉

P.S: wiem, że trochę odkopałem, bo temat z lutego, no ale może akurat pomogę autorowi tematu.

Oj, pomożesz! Dzięki 🙂

Nmzc, też tego szukałem niedawno i zajęło mi to trochę czasu nim trafiłem na tego pdfa (strona kyosho jest jakaś mało logicznie rozplanowana...), bo faktycznie nikt nie podaje nigdzie wymiarów bo w 99% przypadków kupującego to nie interesuje, tak jak wspomniał ktoś wyżej już.

Dobra, wszystkie wymiary bardzo ładnie widać na tym manual'u, ale jedno mnie nurtuje: jakie są standardowe osie na których montuje się felgi do mini-z? Czasami przeglądając e-bay'a zauważyłem, że są dostępne felgi wraz z nakrętkami na ośkę, tylko nie wiem jakie mają być te ośki... Czy ma ktoś taką informację i chciałby się podzielić?

Dobra, wszystkie wymiary bardzo ładnie widać na tym manual'u, ale jedno mnie nurtuje: jakie są standardowe osie na których montuje się felgi do mini-z? Czasami przeglądając e-bay'a zauważyłem, że są dostępne felgi wraz z nakrętkami na ośkę, tylko nie wiem jakie mają być te ośki... Czy ma ktoś taką informację i chciałby się podzielić?

Przyłączam się do pytania - wiem, że do tych felg stosuje się łożyska, ale nie wiem w jakim rozmiarze, a chętnie się dowiem.

• 3 tygodnie później...

Przyłączam się do pytania - wiem, że do tych felg stosuje się łożyska, ale nie wiem w jakim rozmiarze, a chętnie się dowiem.

Łożyska to przednia oś 2mm tylna 3mm [źródło]. Nas interesuje tylna bo jest napędowa (na przedniej koła kręcą się swobodnie na łożyskach, na tylnej razem z osią). Z tym że gwint na który nakłada się koło ma mniejszą średnicę, widać to tutaj:

EDIT: Gwint ma średnicę 2mm [źródło].

Pytanie to czy średnica otworu na kole który wchodzi na wał jest mniejsza od 3mm (zakładając że wał rzeczywiście ma 3mm)? Zastanawia mnie to ponieważ na obrazku poza śrubokrętem i konstrukcją z silnikiem widać 3 elementy: Koło, nakrętkę na wał oraz "takie coś" w kształcie litery T, wsuwane na wał. Czy jeśli chcę kupić oś z nakrętkami, to czy potrzebuje "tego czegoś" aby nieruchomo zamontować koło?

Innymi słowy, czy jeśli wyjmiesz tylną oś, założysz na nią koło i skręcisz nakrętką, to koło nieruchomo trzyma się osi?

EDIT:

Z tego zdjęcia felgi od mini-z o średnicy 20mm:

Wynika z proporcji, że otwór ma około 58px*20mm/300px = 3,86mm. Jest to więcej niż 3mm więc rozważany element jest niezbędny do montażu koła na tą oś.

Skoro tak się sprawy mają to zastanawiam się nad samodzielnym wykonaniem felg i osi.

• Lubię! 1

No kolego! Jesteś "sponsorem" mojego dzisiejszego dnia! To Twój pierwszy post na forum, a jaki merytoryczny:) Dzięki wielkie za fotkę oraz za tego pdfa "źródło" - wiele on wyjaśnia.

Szkoda, że nie masz felgi by to pomierzyć wszystko, bo liczenie z pixeli obrazka, to takie średnio dokładne jest 😉 to, że Ci wyszło 3.86 nie oznacza, że w rzeczywistości tam nie może być np. 3mm (co by wynikało z pdfa). Poza tym, wałek powinien być ciasno umocowany na łożyskach, a nie na tym otworze który ma 3.86 (pewnie dlatego jest właśnie większy niż 3mm, bo wałek ma 3mm i tyle ma też wewnętrzna średnica łożyska). Zauważ, że zewnętrzny otwór (ten, do którego wchodzi łożysko) ma na zdjęciu 6mm (bo 90px*20mm/300px=6mm), czyli tyle ile zewnętrzna średnica łożyska ze zdjęcia).

Ja sobie zamówiłem MZH130G-N3.5 (to są felgi przednie, z offsetem 3.5mm) jakiś czas temu, więc jak tylko będę je miał w ręce to pomierzę wszystko i dam znać jakie są rzeczywiste wymiary otworów.

Tak BTW, to ciekawe są felgi do mini-z AWD - mają otwór na "prostokątny wałek", podobny do tych stosowanych w plastikowych silnikach z przekładniami solarbotics.

Dzięki za miłe powitanie 🙂

Zauważ, że zewnętrzny otwór (ten, do którego wchodzi łożysko) ma na zdjęciu 6mm (bo 90px*20mm/300px=6mm), czyli tyle ile zewnętrzna średnica łożyska ze zdjęcia).

Słusznie! A to by oznaczało, że w koło można wcisnąć łożysko o zewnętrznej średnicy 6mm, wewnątrz np. wał 3mm i to się może trzymać. W teorii.

Ja sobie zamówiłem MZH130G-N3.5 (to są felgi przednie, z offsetem 3.5mm) jakiś czas temu, więc jak tylko będę je miał w ręce to pomierzę wszystko i dam znać jakie są rzeczywiste wymiary otworów.

Z niecierpliwością czekam, daj też znać jak mocno siedzi w nich takie łożysko jeśli masz jakieś pod ręką 😉

Dzięki za miłe powitanie 🙂
Zauważ, że zewnętrzny otwór (ten, do którego wchodzi łożysko) ma na zdjęciu 6mm (bo 90px*20mm/300px=6mm), czyli tyle ile zewnętrzna średnica łożyska ze zdjęcia).

Słusznie! A to by oznaczało, że w koło można wcisnąć łożysko o zewnętrznej średnicy 6mm, wewnątrz np. wał 3mm i to się może trzymać. W teorii.

No tak właśnie mam zamiar zrobić - akurat w moim przypadku, chcę aby koło się obracało swobodnie, na nieruchomym wałku. Planuję zrobić takiego "szaszłyka":

Na śrubkę M3 która ma 3mm średnicy nakładam łożysko 3x6mm (do końca, w sensie do głowki), potem felgę, potem znów takie łożysko, potem nakrętkę M3 i w ten sposób będzie mi się to wszystko trzymać kupy (przynajmniej w teorii). Następie tę śrubkę chcę przełożyć przez otwór w kątowniku (mocowanie koła), a z drugiej strony znowu nakrętka, albo tuleja dystansowa (z otworami z obu stron, by łączyła obydwa równoległe kątowniki). Powinienem wtedy uzyskać (przynajmniej w teorii) nieruchomy wałek zamocowany do kątownika, a na tym wałku obracające się swobodnie koło na łożyskach. Ale to tylko teoria..

Z niecierpliwością czekam, daj też znać jak mocno siedzi w nich takie łożysko jeśli masz jakieś pod ręką 😉

No właśnie nie mam takiego łożyska (nie mam żadnego), bo nie chciałem zamawiać na ślepo 30 różnych rodzajów, jak nie znałem wymiarów tej felgi - przyjdą felgi, to wtedy będę się martwił o łożyska 😉

P.S: felga którą zamówiłem ma 3.5mm offsetu, bo zamierzam od jej wewnętrznej strony zamocować zębatkę jeszcze (o grubości 3mm) - niestety nie mam zdjęcia felgi od wewnętrznej strony, ale zakładam, że ten offset to po prostu taka wystająca "piasta" o jakiejś tam średnicy, na którą będę mógł nałożyć zębatkę (otwór odpowiednio powiększę, a dla usztywnienia posłużę się klejem, by się obracała razem z kołem).

Jak to się wszystko uda, to super, a jak nie... to będę toczyć felgi 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...