Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

U mnie nie zaobserwowałem takiego zjawiska, aczkolwiek ja zawsze po trawieniu wylewam wytrawiacz i do kolejnego trawienia wsypuję nowy. Tylko ja oszczędzam go, a nie wsypuję całe 100g 😎

Z tego co czytałem to płytka przy trawieniu powinna być w pionie?

Ja płytkę kładę w garnuszku na płasko, przy ciepłym roztworze, co chwila mieszam i też jest dobrze 😉

Oczywiście lepiej by było w jakieś wytrawiarce pionowo i jeszcze "mieszające bąbelki".

Oczywiście ja pisałem jako posiadacz tego "ekskluzywnego" ( 🤣 ) narzędzia jakim jest wytrawiarka. Zanim miałem wytrawiarkę to tak jak bartek1333 kładłem płytkę na płasko w jakimś pojemniku. Gorzej, że trzeba siedzieć przy płytce i mieszać co jakiś czas roztwór, ale da się z tym żyć.

piotreks-89, Jakie wymiary wewnętrzne ma twoje "ekskluzywne narzędzie" 😋 (szczególnie interesowałaby mnie szerokość, bo napisałeś że za każdym razem wlewasz nowy roztwór).

Moja wytrawiarka ma wymiary: 30cm (szerokość), 24cm (wysokość), 3,4cm (grubość?), przy czym szkło ma grubość 4mm. Ogólnie wlewam tyle wody ile wystarczy do zanurzenia w całości płytki.

Do wytrawiarki? Sam zamówiłem u szklarza odpowiednio wycięte szkło (zapłaciłem około 20zł) i dokupiłem silikon za ~7zł. Następnie przez kilka dni kleiłem (nie wszystko na raz, tylko pojedynczo) i tak w około tydzień powstał pojemnik 😉

Myślałem, że kupiłeś gotową. Na swoją też mam już pomysł więc zrobię.

Ma ktoś pomysł jak zrobić bąbelki (wiem, że nie są konieczne ale chciałbym mieć)?

Bąbelki w akwarium tworzy napowietrzacz. Możesz go kupić w każdym zoologicznym + wężyk + najlepiej jakiś najtańszy zaworek przeciwzwrotny. Napowietrzanie daje bardzo dużo przy wytrawianiu. Przy pierwszych płytkach miałem źle zrobione dziurki w wężyku. I tam gdzie były one dobrze płytka była wytrawiona, a tam gdzie ich nie było miałem jeszcze bardzo dużo miedzi.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...