Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Carpe Diem

1) Kondensatory przy kwarcu powinny mieć wartość 22p (33p używało się m. in. przy 8051).

2) Zasilanie procesora wzorcowe, aż miło się na to patrzy 😉

3) Dziwi mnie jedna sprawa - L2 jest podłączone di +5V, zaś cała reszta, po prostu do Vcc.

4) Nie wiem czy jest sens stosowania w takiej konstrukcji CNY70. Są o wiele lepszy transoptory, za niewiele większą (bądź nawet mniejszą) cenę.

5) Diody powinieneś zapalać stanem niskim. Podłączenie ich powinno wyglądać tak: +5V -> rezystor -> anoda LED-a -> katoda LED-a do mikrokontrolera.

Jeszcze pochwała za sam schemat, bo bardzo czytelny i miło się go sprawdza 😉

W zasadzie większej różnicy to nie robi, aczkolwiek niektóre uC mają większą wydajność prądową w stanie niskim. Poza tym załączanie LED-a zerem jest częściej spotykane i według mnie bardziej intuicyjne.

W zasadzie większej różnicy to nie robi, aczkolwiek niektóre uC mają większą wydajność prądową w stanie niskim.

No właśnie, w tym konkretnym nie ma tego problemu, dlatego zwróciłem na to uwagę.

Poza tym załączanie LED-a zerem jest częściej spotykane i według mnie bardziej intuicyjne.

Też tak uważam 🙂

1. Ok

3. Wszystko z tym symbolem jest podłączone do +5V tylko w niektórych miejscach wywaliłem napisy.

4. Jakiś konkretny (i dostępny obecnie)?

5. Dla mnie bardziej intuicyjne jest zapalanie LED'ów przez stan wysoki.

Na pierwsze miejsce postawiłbym KTIR-y, ale na razie są niedostępne (tak czy owak, ta sytuacja ma się z zmienić na przestrzeni tygodnia/dwóch - ktoś pisał o tym na forum). Zamiennikami KTIR-ów mogą być HRS-CD. Potem pozostają ci jeszcze TCRT1000, TCRT5000 itd. Wybór masz spory 😉

Przy jednym z Sharpów masz luźny kondensator. Jakie masz wartości rezystorów przy sharpach? Jeżeli sam będziesz robił płytkę PCB to lepiej jest zastosować czujniki w obudowie SMD - mniej wiercenia.

Jeśli przód jest tam, gdzie masz 5 Sharpów, to bezsensowne jest dawanie CNY70 tak daleko. Zanim się obejrzysz, to robot wyjedzie ci poza dohyo.

Dlaczego nie użyjesz wszystkich możliwych elementów w SMD? Nie ma się czego bać. Rezystory i kondensatory 1206 (lub od razu 0805), stabilizator w TO-252 itd.

Masz wszędzie te same grubości ścieżek popatrz na ścieżki przy stabilizatorze ( powinny być ze 2 razy grubsze albo nawet więcej ) ja zawsze staram się robić jak najgrubsze ścieżki.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...