Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

1) Na bazach tranzystorów PNP masz rezystory 100k, a powinny być te 1k 😉 Szczerze mówiąc to i 300R starczyłoby.

2) Te wyjścia TSOP-ów mogłeś sprzętowo podciągnąć do Vcc.

3) W niektórych miejscach rozczytać się ze schematu graniczy z niewykonalnością.

4) Rezystor 10k dla diody LED1 to dużo za dużo.

5) Zasilanie przed stabilizatorem lepiej odfiltruj, tak samo za stabilizatorem.

6) Nie przeczytałeś chyba tego:

1) RESET podłączasz bezpośrednio do Vcc, a nie przez rezystor. Popatrz na to.

Wprawdzie niezrozumiale to sformowałem, ale coś powinieneś wysnuć (napisałem to, co ty narysowałeś). W takim razie prościej: Reset powinien być podciągnięty przez rezystor 4k7 - 10k do Vcc, a nie bezpośrednio podłączony do Vcc

Silniki masz obrócone nie w tą stronę 😉 Powinny być obrócone o 180 stopni. Parametr Isolate polygonu zwiększ, bo masz spore szanse na zwarcia (chyba, że płytkę wykonujesz w firmie).

ps19, silniki dosuń bliżej tylnej krawędzi, a ktiry poustawiaj tak, by fototranzystor był bardziej wysuniętą częścią transoptora, zupełnie na krawędzi płytki, tak by jego krawędź była równa z krawędzią pcb. Wydaje mi się też, że nie masz miejsca na akumulator, listwę goldpinów przesuń bardziej w prawo. Ogólnie sugerowałbym mocno przeniesienie TB w pobliże silników (btw, tylko 1? w ms możesz mieć problemy, daj lepiej na wyrost 1/silnik - głupio by było, gdyby padł na zawodach). Co tam jeszcze.. Sugerowałbym zmianę Kandy na coś mniejszego (może listwa 5x1?), bliżej krawędzi płytki (boki i tak będziesz miał pionowe?). Ściezki prądowe są karygodnie wąskie. Zmień aku na pakiet lipo modelarski, nie uświadczysz tragicznych w skutkach spadków napięcia (a silniki w minisumo są łase na prąd, oj są). Strasznie ciasno masz tam przy uC. Jakie masz zamiar zastosować czujniki?

Bobby, Robota będę zasilał z LiPoli kupnych (link w pierwszym poście) Co do mostka rzeczywiście dam 2. Czujniki daje z wcześniejszej wersji płytki TSOP + LD271 ( W schemacie są inne ale powinny pasować).

ps19 nadal nie masz kondensatorów filtrujących przed i za stabilizatorem! Rozumiem, że 36kHz chcesz generować programowo? czemu nie podłączysz tego pod OC2? Mostki powinieneś zmostkować tak, aby każdy z nich sterował tylko jednym silnikiem!

Jak już dajesz kondensator za stabilizatorem to nie oszczędzaj na jego pojemności. Daj jakiś elektrolit/tantal i po krzyku. Poza tym przełącznik zasilania to dobra sprawa i warto ją uwzględnić na płytce (nie latają zbędne kable w robocie) 😉

Proszę o sugestie.Zmieniłem KTIRY na CNY70 - większy zasięg.

PS. Wiem ze dużo przelotek

ps19 to KTIRY są lepsze i mają większy zasięg (CNY działa najlepiej przy 0.3mm od podłoża, zaś KTIR już przy 1mm działa tak jak powinien). Zmniejsz te ścieżki dochodzące do procesora. Wprawdzie to, że są grube znaczy lepiej, ale u ciebie mogą w łatwy sposób wystąpić zwarcia. Mam nadzieję, że wziąłeś pod uwagę stronę, którą CNY70 będą lutowane? Musisz dać je w lustrzanym odbiciu, żeby lutować od dołu 😉 Widzę także zwarcie (ścieżki 16 i 14 pinu M32.

• Lubię! 1

Jak już prowadzisz ścieżkę z procesora o szerokości 16 milsów to prowadź taką na całej długości, a nie poszerzaj przy złączu. Poza tym to niektóre ścieżki prowadzisz zbyt blisko siebie. Jeśli chcesz płytkę wykonywać w domu to powiększ odległości między nimi, bo możesz mieć kłopoty. Wyłączaj niepotrzebne warstwy, gdy wrzucasz skan płytki na serwer ;-

)

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...