Skocz do zawartości

Książka o procesorach STM32

Pomocna odpowiedź

Mogę polecić książkę Paprockiego: LINK. Zaczynałem uczyć się samemu i wiele rzeczy nie rozumiałem, a ta książka jest świetna, wszystko powoli, dokładnie i jasno wytłumaczone. Z mojej strony polecam 🙂

Hmm... Tej książki nie podałem bo słyszałem ,że nie ma dobrych opinii, nawet na forum. W każdym bądź razie będę miał książkę tę z pierwszego linku z biblioteki .

Moim zdaniem książka Paprockiego nie jest zbyt przydatna, ale nie dlatego że jest źle napisana. Problem leży raczej w bibliotekach standardowych dostarczanych przez STM32, na której opierają się przykłady z książki. Pisanie na jej podstawie własnych programów jeśli wykorzystujesz tryby pracy peryferiów inne niż w przykładach z książki było niesamowicie uciążliwe. Potrzebne informacje były rozproszone po dokumentacjach rdzenia, scalaka i samej biblioteki. Rozwiązaniem jest pisanie bez użycia tych bibliotek, ale wtedy trzeba jeszcze dokładniej czytać opisy poszczególnych układów peryferyjnych w niezbyt zgrabnie napisanym datasheecie.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie najpierw kilku prostych przykładów z użyciem tych bibliotek standardowych i oswojenie się z procesorem, środowiskiem itp a później przejście na operowanie rejestrami. Żadna książka nie jest niezbędna do nauki. Można znaleźć w necie całkiem dobre tutoriale po polsku dotyczące tych bibliotek standardowych. Po ich opanowaniu polecam przejść na operacje rejestrowe i przekonać się, że 10 linii kodu według tej biblioteki można zastąpić jedną linijką z wykorzystaniem operacji sumy, iloczynu i negacji logicznych. Pomoc przy programach pisanych w ten sposób najłatwiej znaleźć na elektrodzie.

Rozumiem . Ale zgodzisz się ze mną się na pewno ,ze książka bywa przydatna... i tak w pierwszych programach nie używałbym "własnych" bibliotek tylko te gotowe. A co do pierwszej książki? wiesz może coś o niej ?

Z książek polecam "Aplikacje i ćwiczenia w języku C" Marka Galewskiego. Prawie to samo co "STM32 w praktyce", ale lepiej napisane (dokładniej wyjaśnione).

• 1 rok później...

Zna ktoś wydawnictwa podobne do BTC, które wydały książki o STM32 po angielsku (nie mam na myśli manuali)? Co oferuje ogólnie literatura angielskojęzyczno odnośnie do progamowania ARMow?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...