Popularny post Treker (Damian Szymański) Napisano Maj 5, 2012 Popularny post Udostępnij Napisano Maj 5, 2012 Nadszedł czas, abym podzielił się z Wami moimi wrażeniami na temat kolejnej książki wydawnictwa Helion, jaka ostatnio trafiła w moje ręce. Dla przypomnienia – poprzednio, była to książka o budowie robotów dla początkujących. Teraz przyjrzałem się pozycji, która powinna przydać się osobom będącym na nieco wyższym poziomie wtajemniczenia. Mowa o książce: „Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji”, której autorem jest Tomasz Francuz. UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.Przeczytaj całość »Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem. Jezyk_C_dla_mikrokontrolerow_AVR_Od_podstaw_do_zaawansowanych_aplikacji_jcmikr.pdf 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Maj 5, 2012 Udostępnij Maj 5, 2012 Bardzo podoba mi się pomysł z recenzjami. Właśnie chce powoli przesiąść się na C, i dzięki recenzji chyba na początku przeczytam kurs na forbocie żeby mieć jakieś pojęcie o C, a potem kupię książkę. No i dowiedziałem się, że jest z papieru ekologicznego 😋 Ps będą kolejne recenzje ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Maj 5, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 5, 2012 No i dowiedziałem się, że jest z papieru ekologicznego Ciężko to oceniać w jakieś skali, ale powiem, że widziałem gorszy papier w książkach. Nie jest on po prostu biały. Ps będą kolejne recenzje ? Wszystko zależy od Was 🙂 Z Helionu mam jeszcze jedną książkę do opisania. Zajmie mi to zapewne z 2-3 tygodnie. Później będę planował co dalej. Myślę, że współpraca na tej płaszczyźnie z wydawnictwem BTC byłaby bardzo ciekawa 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Grzesieq94 Maj 5, 2012 Udostępnij Maj 5, 2012 Może jakiś konkursik z książkami recenzowanych wydawnictw? ;] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Treker (Damian Szymański) Maj 5, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 5, 2012 Grzesieq94, co miesiąc można było od bardzo dawna wygrywać dowolne książki wydawnictwa BTC. Teraz jest mała przerwa, ale niedługo wracamy 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Natanoj Maj 5, 2012 Udostępnij Maj 5, 2012 Zastanawia mnie porównanie recenzowanej książki z "Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy programowania" wydawnictwa Atnel. Czytałeś obie książki więc może będziesz mógł coś napisać? Która nadaje się do zupełnie początkujących, a która lepsza dla tych bardziej zaawansowanych? Ta z Helionu jest trochę grubsza, za to druga ma dodatkową płytę. Cena bardzo nieznacznie się różni. Zależy mi na dobrze opisanym języku, do samych mikrokontrolerów mam inną książkę. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Maj 5, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 5, 2012 Jeśli chcesz nauczyć się C to wybierz pozycję z Atnel'a, ona skierowana jest do początkujących. Recenzowaną pozycję poleciłbym jako kolejną lekturę po powyższej książce - nauczysz się wtedy jeszcze kilku nowych rzeczy. Jeśli jednak ktoś zna C, a może miał nawet styczność już uC to może również zacząć od książki Helionu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
StiV1995 Maj 6, 2012 Udostępnij Maj 6, 2012 Ja właśnie czytam książkę z Atnela i mogę polecić. w pierwszej części jest opisany sam C a później zadnia praktyczne i nie jest potrzebny zestaw uruchomieniowy ATB bo są schematy. Jedynie to mogę się przyczepić do niektórych zdjęć bo trzeba się przyjżeć co tam piszę szczególnie komentarze przy kodzie i jest kilka schematów jakoś krzywo wydrukowanych ale idzie się doczytać Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Maj 6, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 6, 2012 Książkę z Atnela też opisywałem już na forum: https://www.forbot.pl/forum/topics20/test-recenzja-mikrokontrolery-avr-jezyk-c-podstawy-programowania-atnel-vt4906.htm Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
miszczo Maj 6, 2012 Udostępnij Maj 6, 2012 Następne części książki już standardowo poświęcone zostały poszczególnym peryferią procesorów. Oj wstyd 😉 Posiadam tę książkę i drugą wydawnictwa atnel. Moje osobiste odczucia są podobne i zaczynam właśnie od tej drugiej, bo ta jest zbyt skomplikowana jak dla początkującego. Jednakże po ogarnięciu jednej wezmę się za drugą, bo z pewnością będzie doskonałym uzupełnieniem wiedzy. __________ Komentarz dodany przez: Treker Błąd poprawiony, dzięki 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 26, 2012 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 26, 2012 Uwaga! Aktualnie w Helionie na książki obowiązuje rabat 20%. Promocja dotyczy między innymi książek: Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji Budowa robotów dla początkujących Elektronika dla bystrzaków AVR&ARM7 Programowanie mikrokontrolerów dla każdego Inventor Podstawy projektowania Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
fabryka_robotow Lipiec 6, 2012 Udostępnij Lipiec 6, 2012 Link do wersji elektronicznej w pierwszym pościa zamieniłbym na ten prowadzący do ebookpoint. Tam łatwiej trafić na promocję. W ten weekend książka jest do wzięcia za 35 zł Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Lipiec 28, 2012 Udostępnij Lipiec 28, 2012 Uwaga! Do niedzieli do północy na książkę „Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji” jest rabat 20%. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 31, 2012 Autor tematu Udostępnij Lipiec 31, 2012 Jedna promocja za nami, a tymczasem już pojawiła się druga. Do 12 sierpnia na książkę „Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji” jest rabat 20%. Wszystko dzięki akcji "Czytanie przynosi owoce!". Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
przemub Sierpień 2, 2012 Udostępnij Sierpień 2, 2012 Teraz przyjrzałem się pozycji, która powinna przydać się osobą będącym na nieco wyższym poziomie wtajemniczenia. Może się czepiam, ale żeby w nagłówku... 😋 Książkę mam zamiar kupić, ponieważ dawno chciałem się przestawić na C (wsparcie dla Linuksa) i takie kompendium pewno pomoże. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »