Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

czy ten mostek wystarczy czy też wziąć 2 ???
[...]wystarczą???

To ja mam jedno pytanie do ciebie?

Czemu wszyscy mają skakać po ds i mówić ci czy wystarczy czy nie?

Otwórz to i sprawdzaj!

Te silniki pololu spokojnie wejdą, więc nie wiem co miał kolega na myśli

Oczywiście, że wejdą ale

najmniejsze nie są i raczej dwóch obok siebie nie wciśniesz

To miałem na myśli mówiąc o wielkości.

zuba1, zwróć uwagę, że te MOS'y są kanału P. Żeby zrobić sensowny mostek potrzebujesz 2x N + 2x P na jeden kanał. Do tego tymi MOSFET'ami trzeba jakoś sensownie sterować. Tutaj wchodzą albo klucze na tranzystorach separujących zasilanie akumulatora od pinów uC, albo gotowe drivery.

Lepiej użyj starego dobrego L298, z dwoma kanałami połączonymi równolegle będziesz miał 4A.

Nie wiem natomiast czemu nie chcesz stosować silników HP, skoro z tej samej objętości i masy silnika masz przy nich prawie trzy razy więcej mocy. Nie kosztują przecież trzy razy więcej 😉

Teraz pojawia się problem akumulatora - jaki wybrać??? myślałem nad li-polami i przy tym zostanę ale na wasze koko jaką powinien mieć pojemność i ile c???

To zależy ile masz miejsca w robocie. Możesz kupić jeden ~2Ah albo 2/3 ~500-800mAh.

Wydajność prądową w najprostszy sposób obliczymy tak:

Ip = Cp * x

gdzie Ip to maksymalna wydajność prądowa pakietu, Cp to pojemność pakietu, a x to liczba, która jest określona na pakiecie literą C. Jeśli pod Cp podstawimy pojemność w mAh, wynik otrzymamy w mA, jeżeli natomiast podstawimy pojemność w Ah, wynik otrzymamy w A.

Jeśli masz miejsce, to pakuj jakiś większy akumulator (>800mAh). Mi jednak byłoby szkoda miejsca na aku większego niż 1,3Ah. Tylko przy wyborze tych mniejszych, musisz wziąć pod uwagę ich wydajność prądową (jak już przytoczył Carpe Diem) i kupić więcej niż jedną sztukę (na zawodach będziesz wymieniał - jeden się ładuje, drugi siedzi w robocie).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...