Skocz do zawartości

[minisumo] taran - worklog

Pomocna odpowiedź

Witam.Przymierzam się do 3 minisumo o nazwie taran.

Najpierw to co chcę osiągnąć / wykorzystać:

1.Napęd - myślałem nad silnikami HL149 21:1 i chyba przy tym zostanę.

2.Procesor - prawdopodobnie atmega88 bo na nic lepszego nie mam miejsca i pomysłu.

3.Czujniki - prawdopodobnie jeden sonar i dwa sharpy 340k.

4.Mostek - TB6612 sądzę że wystarczy ale nie jestem pewien.

5.Obudowa - laminat od przodu pokryty lustrem cała rama ma być wykonana z laminatu.

6.Gąsienice - najlepiej T22. 💡

Jeśli ktoś będzie miał jakąś radę lub co zmienić to śmiało pisać

Dlaczego lustrem? Był temat na forum o nie wykrywalności przeszkody przez czujniki i z tego co tam wyczytałem to ktoś napisał, że lustro w tym nie pomoże.

@

dokładnie to tutaj

zuba1, pomyśl logicznie, po co ci minisumo, którego nie będzie mógł wykryć przeciwnik, lub będzie problem z wykryciem, jak wystarczy, że któryś z robotów uderzy nawet niechcący w niego, co jest bardzo prawdopodobne na małym ringu i już po twoim lustrzanym kamuflażu. Zastanów się jaki jest sens montowania szkła na robota, który ma walczyć? Jeśli już to jakiś polerowany metal, albo taśma aluminiowa, ale nie lustro.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

To był mój temat ale to bez związku teraz znalazłem fajne silniki co wy na to???

http://electropark.pl/standardowe-silniki/579-silnik-pololu-204-1-275obr-min--5901000579006.html

Moim zdaniem zdecydowanie za duże jak na ms.

3. Co do czujników to odpuść sonar i postaw na cyfrowe Sharpy/samoróbki.

4. Tego to musisz być pewny. Datasheety na pulpit i sprawdzaj.

5. To co powiedział Sabre. Jak już chcesz zrobić obudowę z laminatu to chociaż pług zrób ze stali.

zuba1, jak już pisałem Ci na privie - z HL149 warto pozostawić jedynie przekładnie. Silniki już zamienić, bo te od Micromotors są ciężkie, powolne (ale wytrzymałe 🙂 ).

Z sonaru proponuję od razu zrezygnować. W dzisiejszej erze "cyfrówki", takie rozwiązanie się nie sprawdzi.

Dlaczego tak uparłeś się na te gąsienice T22? Przecież można niewiele drożej (a może nawet taniej) kupić koła i pasy zębate T5.

Może czas przejść już na wyższą szkołę jazdy? Czyli metalowa obudowa 😉 Wszystko jest dla ludzi. Jak się nie uda, to się nie uda. Blachę do 1,5mm bez większych problemów potniesz nożycami.

2.Procesor - prawdopodobnie atmega88 bo na nic lepszego nie mam miejsca i pomysłu.

Co masz na myśli pisząc nic lepszego ? Prosty robot ci pojedzie i na Tiny2313. Bo chyba pocisku samo kierowanego klasy Tomahowk nie będziesz budował, żeby był ci potrzebny superkomputer pokładowy.

Samo naprowadzanego pocisku nie buduje ale chciałbym aby robot miał trochę IQ...

Co do silnika który podałem później dlaczego uważacie że za duży ??? Moim zdaniem taki ma być a gąsienice t22 jakoś mi przypadły do gustu.Z lustrem macie jednak rację-zrezygnuję.

Chcę je zamatować naprzemiennie dlatego zamierzam wykorzystać gąsienice.

Te silniki pololu spokojnie wejdą, więc nie wiem co miał kolega na myśli, mówiąc, że zdecydowanie za duże na MS. Zwróć tylko uwagę, że ten silnik ma 25mm średnicy, a koło w gąsienicy 35mm, to silnik będzie tylko 5mm od podłoża - to wystarczy spokojnie, ale musisz dobrze przemyśleć konstrukcję - dedykowane mocowanie dla tego silnika to kolejny 1mm, laminat 1,5mm i już zostaje Ci 2,5mm prześwitu - jak dasz ktira od spodu to będzie 1mm od podłoża - idealnie;)

Nie wiem tylko, czy te silniki nie będą za wolne jak na MS... co z tego, że mocne, jak przeciwnik będzie wokół Ciebie jeździł i się smiał 😉

Śmiać się może ale nie wiem czy mu będzie do śmiechu jak go zapcham z ringu...

Co do czujnika to masz rację więc napęd i czujniki mam ustalone teraz pytanie czy ten mostek wystarczy czy też wziąć 2 ???

Przy tych silnikach zrezygnowałbym z TB6612 (zmostkowane kanały dadzą ci ~2,4A, ale tylko teoretycznie. W praktyce jest całkiem inaczej i przy 2A pewnie ulegnie destrukcji). Może VNH3SP30? Tylko, że cena zbyt ciekawa nie jest.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.