Skocz do zawartości

BEAM: Line follower dla początkujących.

Pomocna odpowiedź

Już pomijając ten schemat. Ale nie wiem jakie mają być potencjometry i nigdzie nie mogłem znaleźć rezystorów 30r ❗ Poprosiłem o sprawdzenie tych części bo nie jestem pewien, czy są odpowiednie.

wypytuje o wszystko co jest przecież oczywiste nabijając sobie posty

To nie jest konkurs kto będzie miał więcej napisanych postów. Wypytuję się, żeby nie kupić złych części.

Zamiast rezystorów 30r możesz zastosować 33, 31.6. ą one tolerancyjne do 30r. Potencjometr 100k najlepiej montażowy. Cenowo różnią się tylko, że droższe są wytrzymalsze. Kiedyś kupiłem chiński szmelc i po tygodniu musiałem już wymieniać.

Dobierz diody IR i fototranzystory, tak żeby miały tą samą długość fali, a tranzystory NPN weź z prądem 1-2A (nie wiem jakie masz silniczki) i będzie dobrze.

diody IR i fototranzystory, tak żeby miały tą samą długość fali

➕ Zmieniłem i dioda IR ma 950nm, a fototranzystor 940nm. Może być ❓

tranzystory NPN weź z prądem 1-2A

Poprawiłem i wziąłem 1,5A 100[M]Hz [EDIT] ➡️ sorki

(nie wiem jakie masz silniczki)

Mikroserwa modelarskie.

"]Poprawiłem i wziąłem 1,5A 100mHz

MHz jak już 🙂 M - mega, m - mili. Jak byś miał 100mHz, to mógłbyś taki tranzystor przełączać raz na 10 sekund 🙂 Zresztą w takim zastosowaniu jak tu, ten parametr nie ma najmniejszego znaczenia.

• 2 miesiące później...
  • 1 rok później...

Witam, jestem tu nowy, więc witam Wszystkich gorąco. Od niedawna zacząłem się interesować robotyką i jako pierwszy projekt chcę sobie wykonać line followera i moje pytanie brzmi, czy mógłby ktoś wrzucić wzór płytki do tego robocika, gdyż linki ze wzorami wygasły.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Tomasz

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...