Skocz do zawartości

Zabezpieczanie elektroniki przed wilgocią itp.

Robomaniak

Pomocna odpowiedź

Witam

Na wstępie zaznaczę, że urządzenie, które chcę zabezpieczyć przed wilgocią nie ma nic wspólnego z robotyką. Więc jeśli temat wyląduje w koszu to nie pogniewam się 😃 (miło by było gdyby jednak został).

W dzisiejszych czasach ciężko dostać dobrej jakości kondensatory i przerywacze do starszych motocykli a wymiana dzisiejszych co 200km nie bardzo mi pasowała. Dlatego zrobiłem moduł, który wyeliminował nieszczęsny kondensator i ograniczył prąd płynący przez platynki z 2A do 5mA. Tylko problemem okazało się zabezpieczenie takiego modułu przed wodą itp. Jeden zalałem sylikonem sanitarnym który jak się okazało podczas schnięcia wydzielił ocet czy kwas octowy (nie pamiętam) i unieruchomiło mi motocykl 6km od domu 🙄 Wpadłem na genialny pomysł zalania tego żywicą epoksydową tylko natrafiłem na dwa typy:

http://allegro.pl/zywica-epoksydowa-epidian-5-0-5kg-i2506432101.html

Żywica epoksydowa epidian 5 0.5kg

http://allegro.pl/zywica-epoksydowa-epidian-53-500g-i2506433249.html

Żywica epoksydowa epidian 53 500g

Sprzedający iltp

Nie wiem, która się bardziej nada do tego celu. Głównie chodzi o to, żeby nie korodowały przez nią ścieżki, nogi etc. I nie okazała się przewodnikiem 😋

Może ktoś potrafi wskazać lepszą a może to bez różnicy. Czekam na odpowiedzi.

Robomaniak, to są identyczne żywice, ale z nimi są 2 problemy. Jeden to taki, że gazują podczas wiązania i zostaje wewnątrz masa pęcherzyków. Drugi to wysoka temperatura dochodząca do chyba ponad 60 stopni podczas wiązania. Obydwie nie przewodzą prądu i w nich na pewno nic nie skoroduje. Epidian jest używany do zalewania pomp wody itp.

Do zalewania służy również tzw. "potting", np:

http://pl.farnell.com/robnor/px804d-bk-250/material-przekladkowy-epoksydowy/dp/1838569

jest twardy i dobrze chroni przed wilgocią, wadą jest wysoka cena.

Możesz również próbować innych silikonów (np. do form), albo zalać hot glue (niestety trzeba całość podgrzać do temperatury bardzo bliskiej temperaturze topnienia cyny :/ no i można uskodzić delikatniejsze elementy).

Z materiałów budowlanych dobrze powinien uszczelnić poliuretan w piance - ma konsystencję pieniącej i mocno lepiącej się folii spożywczej.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wydaje mi się, że jest chemoutwardzalna, czyli musisz dodać utwardzacz. Natomiast jeśli chodzi Ci w drugą stronę to masz problem, bo są rozuszczalniki, ale generalnie trochę kosztują i bardzo wolno działają.

Z tego co wiem są specialne silikony do zalewania elektroniki nie zawierajace kwasu octowego. Mam kilka płytek z różnych dziwnych urządzeń w tym kontroler zasilania do motorówki. Płytka jest częściowo pokryta właśnie silikonem.

Ps. Może nazwiecie mnie szaleńcem, ale czy termoklej nie wystarczy? Mało profesjonalne, ale tanie.

metalmachine, czyżby reklama? To co pokazałeś na filmiku służy do zabezpieczenia przed wilgocią ok, ale to nie jest tylko zabezpieczenie przed wilgocią a zabezpieczenie przed wodą i przepięciami. Autorowi chodziło o produkty typu lakier czy powłoki, które umożliwiają lutowanie czy wylutowywanie elementów. A tego już nie da się wykonać po zalaniu całej płytki.

Lakiery o jakie chodziło autorowi to z angielskiego "conformal coating" i jest tego na rynku naprawdę dużo. Są środki na bazie akrylu, poliuretanu i jeszcze inne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.