Skocz do zawartości

PCB - rzeczywiste wymiary

Pomocna odpowiedź

Ale z tego png nie mam pojęcia jak uzyskać prawidłowe, rzeczywiste wymiary. Chciałem pomóc koledze Uzi, a zaraz wyjdzie, że to mi się pomaga 😃

Swoją drogą mógłby podać więcej danych, a najlepiej jakie elementy tam mają być . Bo ten rozstaw nóżek jest dla mnie nie do ogarnięcia (ale nic dziwnego. świeżak jestem 😉)

Ja to zawsze eksportuje z Eagla do png(dawałem już różne rozdzielczości), daję do Worda, nic nie kombinuję i jakoś problemów z wymiarami nie mam.

I kolejny edit. Drukarka ruszyła. Rozstaw ok, ale między nóżkami po tej samej stronie są złe odległości. Tak więc nie wiem co tam ma wchodzić. Autor musiałby podać schemat, bo tak na ślepo to mogę pogwizdać.

Kwadracik zachowaj proporcje zaznaczony?

To trochę tak, jakby programować strony internetowe w windowsowym notatniku :o i bez dostępu do przeglądarki internetowej w celu sprawdzenia czy w ogóle działa.

Ale ja pisałem w html'u w notatniku 😃 tyle zę z przeglądarką 😋

Gdyż ponieważ mam Proteus'a i jest tam ten program ARES do PCB ale nie ma w nim czegoś takiego jak złącze KANDA czy ARK i się troszkę zdenerwowałem i pomyślałem że już prościej będzie mi w Paincie

A jakim problemem w Aresie jest postawienie 10-ciu padów aby uzyskać złącze KANDA? Pierwsze płytki robiłem w Aresie i gdyby nie ograniczenie co do ilości padów......

Takie, że zielonego pojęcia nie mam jakie będą musiały być odległości między padami dla danego złącza

Takie, że zielonego pojęcia nie mam jakie będą musiały być odległości między padami dla danego złącza

Zapewne nie posiadasz suwmiarki.

pierzchan, a po co mu suwmiarka? Przecież takie rzeczy jak rozstaw zwykłych goldpinów czyli 2,54mm to podstawa.

Ja to doskonale wiem 🙂 rozstaw złącz ARK zdaje się jest 5mm a nie 5,08, ale nawet jak by zrobić te 5.08 (2x2.54) to i tak wejdzie. I tak przy wierceniu będą różnice.

Chciałem niejako zwrócić uwagę na możliwość samodzielnego rozwiązania tak prostego problemu. Wystarczy zrobić test, pomiar, próbę, eksperyment.

Samodzielne rozwiązanie problemu daje możliwość zdobycia cennego doświadczenia.

Sam pamiętam jak pierwsze płytki rysowałem w Corelu (10 lat temu!), a potem markerem na laminacie. Wtedy była zabawa 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...