Skocz do zawartości

Schemat

vDaro

Pomocna odpowiedź

Witam, mam pewien uciążliwy problem z szukaniem części elektronicznych w bibliotekach eagle. A mianowicie :

-74AHC138-SMD(chyba ma prawie takie same cechy jak 74HC238, więc czy można byłoby go zastąpić nim ewentualnie układ 74AHC138-SMD?

-atmega8-16au

Napisałem ten post, nie dlatego że "nie chce mi się szukać " tylko dlatego, gdyż po lekko godzinnym wyszukiwaniu tych elementów mam już trochę dość, i wyszukiwarka nawet nie działa. Chciałem znaleźć stab. 7805 a tu wyskoczyło coś z innej bajki.

Komentarz dodany przez: Treker

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wystarczyło napisać *7805 jak kolega Tolo napisał, szczerze to próbowałem robić to wcześniej i się udawało, teraz musiałem poprzestawiać z 2 rzeczy, żeby "siadło". Co do atmegi to wiem, że jest w atmel, ale nie mogę znaleźć konkretnie atmegi8-16au. Możliwe, że jej nie mam? eagle bezpłatny z neta light 6.2.0.

Chodzi mi konkretnie o atmegę8-16au, widziałem że są at8, at32, at16 ale nie mogę znaleźć at8-16au, więc albo jestem ślepy, albo jej nie mam. Dzięki za chęci i za odpowiedzi.

vDaro, w bibliotece Eagle powinny Cię interesować dwie rzeczy:

1. Plik w bibliotece z procesorem ATmega8

2. Obudowa tego upragnionego proca ATmega8-16AU

Jeżeli znajdziesz ATmegę8 w odpowiedniej obudowie to porównaj wyprowadzenia w schemacie z tymi w datasheecie. Jeśli wyprowadzenia się zgadzają to zmień nazwę z domyślnej na ATmega8-16AU (poprzez przyciśnięcie przycisku VALUE). W tym momencie Twój problem został rozwiązany.

Biblioteka Eagle nie jest tak obszerna jakbyśmy wszyscy chcieli. Jeśli czegoś nie ma to poszukaj na przykład tu: http://www.cadsoftusa.com/downloads/libraries?language=en

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.