Skocz do zawartości

Część 1-Kurs programowania uC AVR w C (WinAVR, Kurs AVR-GCC)

Pomocna odpowiedź

Sprawdz polaczenia - w 99% przypadkow problem z bledna sygnatura to nie docisniety kabel, procek nie siedzacy w gniezdzie tak jak powienien itp

• Lubię! 1

Zauwazylem tez cos dziwnego. Jak programuje bez zewnetrznego zasilania pojawiaja mi sie te 2 komunikaty co wyzej. Gdy podpinam zasilanie mam to :

> "make.exe" program
avrdude -p atmega8 -P lpt1 -c bsd    -U flash:w:led.hex 

avrdude: AVR device not responding
avrdude: initialization failed, rc=-1
        Double check connections and try again, or use -F to override
        this check.

avrdude done.  Thank you.

make.exe: *** [program] Error 1

> Process Exit Code: 2
> Time Taken: 00:00

O co chodzi?

[ Dodano: 10 Wrz 09 04:59 ]

no ok ale jak nie problem z sygnatura to ten 2 dlugi mi sie pojawia ;/

Mam ten programator z 2 metrowym kablem usb i kolo metrowym kablem transmisyjnym - zero problemow.

Jak masz ustawione zworki w nim? Zworke od predkosci powinienes mnie zalozona jezeli programujesz nowy uklad (mega8 ma fabrycznie ustawione fusy na wewnetrzny oscylator 1Mhz) - wiec z zalozona zworka zmieniasz fusy na takie jakie potrzebujesz i potem mozesz juz bez zworki jechac.

A druga zworka - ta blizej zlacza KANDA odpowiada za podanie napiecia na programowany uklad - powinna byc zdjeta jezeli uklad ma wlasne zasilanie - to wlasnie z niego powinien korzystac.

//EDIT - pomerdaly mi sie programatory - nie wiem czemu myslalem, ze masz usbasp - cos dzisiaj zmarnowany jestem 😉

xD no i poswiecilem sporo czasu skrócilem go i to samo ;/ ale se poradzilem. To wina plytki stykowej bo nie dociska dobrze uC. Rozstaw nozek troche nie pasuje i nie dociskaja za dobrze. Pierwszy uC zaprogramowany xD

no widzisz- mowilem - sam tez to przerabialem i po godzinnej walce, sprawdzaniu lutow itp okazalo sie, ze kilka nozek nie ma polaczenia z podstawka.

• 2 tygodnie później...

Witam

Jakie są odpowiedniki w uC attiny-2313 nóżek AREF, AVCC i innych Atmegi8p i czy mając już te odpowiedniki można podłączyć tą attiny-2313 tak jak Atmege8p jak na przykładzie z 1 cz. kursu? Mam Jtagcable 2 propox usb i jakie tam są odpowiedniki wyjść co do wyjść z 1 cz. kursu? W Winavr trzeba podać przez jaki port komp łączy się z programatorem czyli usb i to wystarczy jak wybiorę usb? I jaki ja mam ten programator Jtag 2 /fast/slow czy inny?

Dziękuję i pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Napisałem sobie program z "pływającą diodą". Kierunek zmieniam jednym przyciskiem. Problem jest w tym, że często micro switch nie chce zadziałać jak bardzo szybko nacisnę przycisk. Jak zrobię to wolniej to zawsze działa. Wynika to z jakości przycisku, czy może z czegoś innego? Raczej nie chodzi tutaj o drganie styków bo zabezpieczyłem kolejne kroki, tak jak było to opisane w kursie (skończyłem 2 część).

• 4 tygodnie później...

Witam !

Próbuje skompilować program ale wywala mi błędy w pliku makefile, co zrobić ?

> "make.exe" all
MAKE Version 5.2  Copyright (c) 1987, 1998 Inprise Corp.
Error makefile 463: Command syntax error
Error makefile 464: Command syntax error
Error makefile 465: Command syntax error
Error makefile 466: Command syntax error
Error makefile 469: Command syntax error
Error makefile 470: Command syntax error
Error makefile 472: Command syntax error
Error makefile 473: Command syntax error
Error makefile 475: Command syntax error
Error makefile 477: Command syntax error
Error makefile 478: Command syntax error
Error makefile 533: Colon expected
Error makefile 542: Colon expected
Error makefile 564: Too many rules for target './%.o'
Error makefile 574: Too many rules for target '%.s'
Error makefile 581: Too many rules for target './%.o'
Error makefile 612: Command syntax error
*** 17 errors during make ***

> Process Exit Code: 1
> Time Taken: 00:00

> "make.exe" all

MAKE Version 5.2 Copyright © 1987, 1998 Inprise Corp.

peter507 Miałeś wcześnie zainstalowany w systemie jakiś kompilator z Inprise Corp. (np. Delphi lub Builder C++) i teraz masz na dysku dwa programy make.exe I właśnie, przy próbie kompilacji programów dla AVRów, uruchamia się niewłaściwy program make - ten z Inprise, zamiast tego z pakietu winavr. System uruchamia tego make-a, którego pierwszego znajdzie się na ścieżce przeszukiwań.

U minie też wystąpiła podobna sytuacja, gdy zainstalowałem sobie w win kompilator armgcc. Próby kompilacji programów dla AVRów kończyły się dziwnymi komunikatami o błędach.

Ja po prostu, utworzyłem w systemie dwóch użytkowników o nazwach: avr i arm, i w obu kontach utworzyłem "lokalne" zmienne środowiskowe PATH

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...