Bobby Wrzesień 10, 2009 Udostępnij Wrzesień 10, 2009 Podpiąłeś zasilanie do uC? sck podpięte? Giveio zainstalowane? 1
Laik Wrzesień 10, 2009 Udostępnij Wrzesień 10, 2009 tak tak i tak. Czy mozliwe jest ze problem tkwi w tym ze mnam metrowy kabel LPT i nim progamuje ?
lukpep Wrzesień 10, 2009 Udostępnij Wrzesień 10, 2009 Sprawdz polaczenia - w 99% przypadkow problem z bledna sygnatura to nie docisniety kabel, procek nie siedzacy w gniezdzie tak jak powienien itp 1
Laik Wrzesień 10, 2009 Udostępnij Wrzesień 10, 2009 Zauwazylem tez cos dziwnego. Jak programuje bez zewnetrznego zasilania pojawiaja mi sie te 2 komunikaty co wyzej. Gdy podpinam zasilanie mam to : > "make.exe" program avrdude -p atmega8 -P lpt1 -c bsd -U flash:w:led.hex avrdude: AVR device not responding avrdude: initialization failed, rc=-1 Double check connections and try again, or use -F to override this check. avrdude done. Thank you. make.exe: *** [program] Error 1 > Process Exit Code: 2 > Time Taken: 00:00 O co chodzi? [ Dodano: 10 Wrz 09 04:59 ] no ok ale jak nie problem z sygnatura to ten 2 dlugi mi sie pojawia ;/
abxyz Wrzesień 10, 2009 Udostępnij Wrzesień 10, 2009 Twój programator to http://www.bsdhome.com/avrdude/ ? Czyli złącze i kilka przewodów. W takim przypadku przewody powinny być jak najkrótsze, max 30-40 cm 1
Laik Wrzesień 10, 2009 Udostępnij Wrzesień 10, 2009 tak to ten. Dzis skróce ten programator i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzieki
lukpep Wrzesień 10, 2009 Udostępnij Wrzesień 10, 2009 Mam ten programator z 2 metrowym kablem usb i kolo metrowym kablem transmisyjnym - zero problemow. Jak masz ustawione zworki w nim? Zworke od predkosci powinienes mnie zalozona jezeli programujesz nowy uklad (mega8 ma fabrycznie ustawione fusy na wewnetrzny oscylator 1Mhz) - wiec z zalozona zworka zmieniasz fusy na takie jakie potrzebujesz i potem mozesz juz bez zworki jechac. A druga zworka - ta blizej zlacza KANDA odpowiada za podanie napiecia na programowany uklad - powinna byc zdjeta jezeli uklad ma wlasne zasilanie - to wlasnie z niego powinien korzystac. //EDIT - pomerdaly mi sie programatory - nie wiem czemu myslalem, ze masz usbasp - cos dzisiaj zmarnowany jestem
Laik Wrzesień 10, 2009 Udostępnij Wrzesień 10, 2009 xD no i poswiecilem sporo czasu skrócilem go i to samo ;/ ale se poradzilem. To wina plytki stykowej bo nie dociska dobrze uC. Rozstaw nozek troche nie pasuje i nie dociskaja za dobrze. Pierwszy uC zaprogramowany xD
lukpep Wrzesień 10, 2009 Udostępnij Wrzesień 10, 2009 no widzisz- mowilem - sam tez to przerabialem i po godzinnej walce, sprawdzaniu lutow itp okazalo sie, ze kilka nozek nie ma polaczenia z podstawka.
glajten Wrzesień 24, 2009 Udostępnij Wrzesień 24, 2009 Witam Jakie są odpowiedniki w uC attiny-2313 nóżek AREF, AVCC i innych Atmegi8p i czy mając już te odpowiedniki można podłączyć tą attiny-2313 tak jak Atmege8p jak na przykładzie z 1 cz. kursu? Mam Jtagcable 2 propox usb i jakie tam są odpowiedniki wyjść co do wyjść z 1 cz. kursu? W Winavr trzeba podać przez jaki port komp łączy się z programatorem czyli usb i to wystarczy jak wybiorę usb? I jaki ja mam ten programator Jtag 2 /fast/slow czy inny? Dziękuję i pozdrawiam
Mad Październik 3, 2009 Udostępnij Październik 3, 2009 Napisałem sobie program z "pływającą diodą". Kierunek zmieniam jednym przyciskiem. Problem jest w tym, że często micro switch nie chce zadziałać jak bardzo szybko nacisnę przycisk. Jak zrobię to wolniej to zawsze działa. Wynika to z jakości przycisku, czy może z czegoś innego? Raczej nie chodzi tutaj o drganie styków bo zabezpieczyłem kolejne kroki, tak jak było to opisane w kursie (skończyłem 2 część).
peter507 Październik 29, 2009 Udostępnij Październik 29, 2009 Witam ! Próbuje skompilować program ale wywala mi błędy w pliku makefile, co zrobić ? > "make.exe" all MAKE Version 5.2 Copyright (c) 1987, 1998 Inprise Corp. Error makefile 463: Command syntax error Error makefile 464: Command syntax error Error makefile 465: Command syntax error Error makefile 466: Command syntax error Error makefile 469: Command syntax error Error makefile 470: Command syntax error Error makefile 472: Command syntax error Error makefile 473: Command syntax error Error makefile 475: Command syntax error Error makefile 477: Command syntax error Error makefile 478: Command syntax error Error makefile 533: Colon expected Error makefile 542: Colon expected Error makefile 564: Too many rules for target './%.o' Error makefile 574: Too many rules for target '%.s' Error makefile 581: Too many rules for target './%.o' Error makefile 612: Command syntax error *** 17 errors during make *** > Process Exit Code: 1 > Time Taken: 00:00
Treker (Damian Szymański) Październik 29, 2009 Autor tematu Udostępnij Październik 29, 2009 Dodaj jako załącznik swój makefile, bo treść komunikatu wskazuje na błąd właśnie w tym pliku.
peter507 Październik 29, 2009 Udostępnij Październik 29, 2009 dołączam plik. Plik makefile wygenerowany przez mfile zgodnie z instrukcją w opisie EDIT: Po kilku próbach w końcu się udało, choć nie wiem co było przyczyną, teraz działa Makefile.rar
abxyz Październik 30, 2009 Udostępnij Październik 30, 2009 > "make.exe" all MAKE Version 5.2 Copyright © 1987, 1998 Inprise Corp. peter507 Miałeś wcześnie zainstalowany w systemie jakiś kompilator z Inprise Corp. (np. Delphi lub Builder C++) i teraz masz na dysku dwa programy make.exe I właśnie, przy próbie kompilacji programów dla AVRów, uruchamia się niewłaściwy program make - ten z Inprise, zamiast tego z pakietu winavr. System uruchamia tego make-a, którego pierwszego znajdzie się na ścieżce przeszukiwań. U minie też wystąpiła podobna sytuacja, gdy zainstalowałem sobie w win kompilator armgcc. Próby kompilacji programów dla AVRów kończyły się dziwnymi komunikatami o błędach. Ja po prostu, utworzyłem w systemie dwóch użytkowników o nazwach: avr i arm, i w obu kontach utworzyłem "lokalne" zmienne środowiskowe PATH
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »