Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Fajnie wygląda. Mam pytanie: gdzie dostać takie zębatki do łańcucha? I skąd masz te plastikowe. Sam dobierałeś, to jakiś komplet, czy jak?

Heh sam je wycinałem chyba z 4 godziny. Są z laminatu, ale na brzegi pójdą jeszcze krążki zapobiegające spadaniu łańcucha 😉

[ Dodano: 12-01-2013, 16:06 ]

A te plastikowe-napędowe są z drukarek

Heh sam je wycinałem chyba z 4 godziny

Może głupie pytanie, ale te ze sklepu rowerowego (np. z przerzutek) się nie nadają? Są za ciężkie albo coś?

Wybrałbym je, ale nie chciało mi się ich szukać, poza tym miały troszeczę za mały promień , a robot i tak ma mały prześwit, przez co będę musiał dać dużo gumy na łańcuch by go zwiększyć. Nic wam do głowy nie przychodzi na projekt napinacza ? Macie może jakieś wskazówki co mogę dodać do schematu oprócz 8 czujników odległości, dwóch mostków h, lcd ? Na pewno bedzie jakiś ulnxxxx do sterowania krokowcami do ramienia.

Do ramienia proponuje serwa. A jako napinacz może rolki powrotne jak w czołgach? LCD znakowy czy graficzny a na jakiś procek się już zdecydowałeś? Chcesz zaszczepić w nim trochę autonomiczności? To może kamera bezprzewodowa usb i do tego program na kompie i moduł radiowy przez UART? To by było cos...

• Lubię! 1

Do ramienia już zdecydowałem się na krokowce z przekładnią slimakową na gwincie. Mój wybór jest taki, a nie inny bo nie chcę żeby takie fajne silniki sie marnowały, bo mam ich dużo. Lcd chyba niestety póki co znakowy, ale kamera bezprzewodowa na pewno będzie, możesz napisać coś więcej o module radiowym ? Procek to atmega 128.

Chodzi o to żebyś mógł z kompa sterować robotem. Dostajesz obraz z kamery, potem przez uart z kompa wysyłasz polecenia do jakiejś atmegi a ona do modułu radiowego np jakieś RFM12 (transceiver-transmisja w 2 strony). Chodzi o coś takiego jak jest w

'Manipulatorze operacyjnym do zadań specjalnych"

Możesz się pochwalić jakie to masz te krokowce? Chętnie zobaczę.

Co do modułu radiowego to zobacz to:

https://www.forbot.pl/forum/topics7/wielozadaniowy-samobiezny-manipulator-operacyjny-vt920.htm

EDIT: Co z robotem? Jakieś postępy?

• 2 tygodnie później...

Chciałbym się spytać jakie moduły radiowe byście mi polecili ? Tak żeby były do nich liby i były tanie, z serii rfmxx - rfm73 są bardzo tanie, ale chyba nikt jeszcze nie przerobił do nich libów, a 70' wyszły z produkcji ;-(. A schemat i pcb chciałbym skończyć przed feriami, a zostały mi tylko te głupie moduły, i taki gadżety bardziej, bo już czujniki odległości i mostki h mam.

Zaraz będą zdjęcia 😉

I krokowce o które prosiłeś :

I filmik :

Jak widać w samym robocie niewiele się zmieniło, bo byłem na obozie informatycznym, ale przedramię chwytaka powstało od soboty, i jeszcze wyciąłem z pleksy jego dalszą część 😉

[ Dodano: 28-01-2013, 10:43 ]

Wow ale jesteś szybki 😉

Czyli wystarczy że będę miał dwa rfm12 i po sprawie, czy muszę kupić rfm12 jako nadajnik i np rfm73 jako odbiornik ?

I jak znasz jakiegoś przydatnego arta to byłoby miło 😉

Transceiver to taki jakby konfigurowalny nadajnik/odbiornik 😉 A więc kupujesz sobie dwa RFM12 i jednego konfigurujesz jako nadajnik, a drugi jako odbiornik. Są również specjalne pary, gdzie jeden moduł jest nadajnikiem, a drugi odbiornikiem, ale myślę, że transceiver będzie dobrym rozwiązaniem 😉

Jeśli chodzi o artykuły to w II. książce Mirka Kardasia jest opisany ten moduł (jak i RFM70), ale cóż - żeby mieć to trzeba sobie załatwić skany lub samą książkę 😋 W sieci jest także sporo materiałów do tego modułu, ale osobiście nie posiadam takowego i nie wiem, który jest sprawdzony 😋

• Pomogłeś! 1

1) Piny 52 i 21 (Vcc) nie są podłączone do zasilania

2) Według dokumentacji L298 powinno się je mostkować w nieco inny sposób. Tak samo nie widzę sensu stosowania aż 8 diod na mostek, jeśli i tak łączysz wyjścia (4 diody na mostek powinny dać rady).

3) Nie jestem pewien, ale pin SS (PB0) chyba powinien być połączony z pinem SEL modułu radiowego.

4) Widzę, że masz wolne piny przerwań w uC. Ja bym podłączył do nich piny INT i IRQ modułu RFM12.

5) Pin GND RFM12 jest niepodłączony.

6) Przydałoby się jakieś lepsze filtrowania zasilania silników sterowanych poprzez L298. Ja bym dał im jakieś kondensatorki tantalowe/elektrolityczne na zasilaniu mostka. Oczywiście bez przesady - 10-100uF powinny być dobre.

7) Masz trochę wolnych pinów mikrokontrolera. Ja bym to wykorzystał 😉 Kilka LED'ów, ze trzy uSwitch'e.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...