Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Prace mechaniczne i elektroniczne chciałbym skończyć w tym tygodniu. Mam zamiar wreszcie wziąć udział w Cyberbocie jak to próbuje chyba od 2 lat ale nigdy nie byłem tak blisko.

• 4 tygodnie później...

Tak to wygląda na dziś:

Mechanika prawie skończona, elektronika zlutowana, wreszcie czas na program.

Teraz pytanie, mam taki programator i co muszę połączyć, żeby zaprogramować atmegę16 z fabryczną częstotliwością, i z zasilaniem z programatora? I co muszę zrobić aby móc programować taki uC, który nie jest wspierany przez Arduino IDE? Potrzebuje bootloader ale co dalej? Muszę coś zmienić w środowisku Arduino?

Atmega 16 nie jest bezpośrednio wspierana przez Arduino IDE. Czy nie lepiej jednak byłoby napisać program na nią w czystym C, wykorzystując np. Atmel Studio lub Eclipse wraz z rozszerzeniem do AVR?

Nie o to mi chodzi. Programator mam ( właśnie spojrzy ktoś na mój problem?) tylko o to, że atmega16 nie jest wspierana przez IDE Arduino i napisany tam kod nie zadziała na tym procku.

Przepraszam bardzo ale wydaje mi się, że przeczytałeś tylko nagłówek z tamtej strony i nic więcej. A są tam linki do plików potrzebnych do programowania oraz nawet tutorial jak z nich korzystać, np LINK. Tak naprawdę wystarczy kilka-kilkanaście minut z googlem i masz parę stron, które Ci pokażą jak to zrobić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...