Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

No właśnie też nie jestem specjalnie zapalony do tego pomysłu ale chce się zabezpieczyć, żeby nie było, że nie mogę startować bo tego nie mam...

Jeden tsop (tylny) podpiąłem do przerwania zewnętrznego a drugi do XCK.

Tak nie będzie. Kill Switch został wymyślony do zatrzymywania robotów sumo. W Wiedniu można używać magnesów, więc moc i prędkość takiego robota jest nieporównywalna z mniejszymi odpowiednikami. Stąd w ogóle istnieje Kill Switch. Przejrzyj wszelkie regulaminy zawodów, które wymagają modułów startowych. Żaden z nich nie będzie posiadał zapisu o Kill Switchu w MS. Ba - nawet w Sumo raczej tego nie będzie 😋

• 9 miesiące później...

Patrzcie co mam na biurku! 😃

Potrzebuje jeszcze kilka elementów, które już do mnie jadą, muszę skończyć obudowę i zająć się programem ale to w drugim tygodniu ferii.

A gdzie będzie akumulator? Te kondensatory nie wystają zbyt wysoko? No i boję się, że TSOP zbyt blisko diody IR, ale to wyjdzie w praniu 🙂

piotreks-89, jak można dać killa to lepiej go dać - po co łapać latającego robota? 🙂

W sumie to na odległości tsopów i diod nie zwróciłem uwagi ale myślę, że się zmieszczą. Akumulator będzie nad wszystkim, może nad silnikami.

Może pop prostu połóż kondensatory, albo zmień na niższe. Akumulator jest dosyć ciężki, a w minisumo środek ciężkości jest dosyć kluczową sprawą.

No i boję się, że TSOP zbyt blisko diody IR, ale to wyjdzie w praniu 🙂

Chyba masz rację. Ja zrobiłem ten problem w NS, no ale oddzielenie IR od TSOPa kilkoma warstwami taśmy izolacyjnej załatwił sprawę 😉

• 2 tygodnie później...

Żeby nie było, że znowu nic nie robię 😋

Przymiarka do papierowej obudowy zanim skończę finalną, metalową razem z akumulatorem. Wszystko się mieści na styk 😃

Pomiędzy płytką a blachą będzie przekładka izolująca z fajnej, szarej gąbki wymontowanej ze starego skanera. Za friko a będzie ładnie izolować i amortyzować.

• 2 tygodnie później...

Aktualnie kończę obudowę, niestety nie wyszła tak ładnie jak bym chciał. Elektronika prawie skończona, brakuje mi jednego ktira, musiałem jeszcze skrócić przewody od akumulatora. Trzeba jeszcze zrobić jakąś klapkę na górę i całość pomalować.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...